Казанлъшката „Гъдулица“ – победител в националния шампионат по фолклор

Над 300 фолклорни състава и индивидуални изпълнители от България, Полша и Молдова взеха участие в 18-ия Старопланински събор „Балкан фолк 2014“, който се проведе в продължение на 10 дни във Велико Търново през м. май т.г. 

Паралелно със събора в старопрестолния град се проведе и 5-ият Български национален шампионат по фолклор, който е част от шампионатната система на Европейската асоциация на фолклорните фестивали. 62 състава мереха сили и талант в шампионата. Победител във фолк състезанието стана казанлъшката фолклорна формация „Гъдулица“ към НЧ „Възродена Искра 2000“ с ръководител Димитър Гайдаров.

Днес, 27 май, организаторите на този красив парад на народните песни и танци дойдоха специално в Казанлък и в присъствието на кмета на община Казанлък Галина Стоянова връчиха златния медал на художествения ръководител на „Гъдулица“, Диплом за шампионската титла, Голямата награда „Златен Орфей“ и ваучер за паричната награда на състава в размер на 1000 лв. Казанлъшката формация получава и точки за класиране в Световната ранг листа.

Кметът Галина Стоянова благодари на организаторите за тяхната инициатива да популяризират българския фолклор и изрази своята радост от факта, че победител в това престижно състезание е състав от Казанлък.