Гугъл представи най-новия си автомобил

Симпатичната малка кола няма нито волан, нито педали и се движи абсолютно сама

„Гугъл“ представи свой собствен проект за автомобил, който се движи без човешка намеса – поне не повече от натискането на копчето за старт, пише vesti.bg. 

И досега интернет гигантът работеше по проекта за автомобили без шофьор, но за тази цел използваше модели на утвърдени автомобилопроизводители, които преработваше много сериозно. Те все пак имаха волан и изглеждаха сравнително традиционно. 

Сега представеният модел обаче съвсем не е такъв.

Той е напълно нова разработка на „Гугъл“ и изглежда доста спартански – няма волан, няма педали, миниатюрен е, има две места за пасажери и място за багаж, както и екран за маршрута, а също и бутони за включване и изключване.    

Според компанията автмобилът ще бъде наистина съвсем базов, за да е лесно пригаждането му към различни специфични нужди и ситуации. 

От „Гугъл“ обаче подчертават, че сигурността е основен акцент. 

Радарите на колата ще могат да забелязват обекти на няколкостотин метра във всяка посока, а камери ще могат да различават цветове – когато има нужда от това, например при светофарите. 

Скоростта на този мини автомобил също е ограничена – до 40 км/ч.

От автомобила ще бъдат произведени само стотина бройки, които ще са за тестови нужди. Тестовите автомобили ще имат обаче волан и педали, защото законодателството на САЩ позволява автономни (т.е. без шофьори) автомобили да се движат по пътищата, но само ако човек може да поеме контрола по всяко време. Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"