Предложение за нов общински дълг от 3.7 млн. лева гледат съветниците

Според кмета заемът е нужен за ремонти на градските паркове

Общинският съвет днес ще гледа предложение за теглене на дългосрочен общински дълг. Документът е внесен от кмета на Пловдив Иван Тотев. Заемът е в размер на 3.7 млн. лева, като средствата са нужни за съфинансиране обновяването на водните площи в Цар Симеоновата градина, реконструкция на Дондуковата градина и изграждане на нов парк на улица "Богомил".

В края на миналия месец се проведе обществено обсъждане за поемане на дългосрочния дълг от община Пловдив. Присъстващите тогава изразиха несъгласие местната власт да ги натовари с допълнителен заем за 3,7 млн. лева. Като причина те посочиха липсата на ясна и конкретна обосновка за нуждата от поемане на дълга, както и липса на детайлно представяне на начините на разходването му.

Зам.-кметът Кацарски обаче представи проекта за изграждане на зелена достъпна градска среда, в който е включена реконструкцията на Цар Симеоновата градина. Той подробно прочете за какво точно отиват средствата, с които ще бъдат финансирани дейностите  от различни източници.

В момента ремонтът на градината е в напреднал етап. Изградена е нова поливна система, оправят се алеите, детскитe площадки, езерото с Пеещите фонтани, както и останалите водни обекти. Преди време кметът Тотев заяви, че се надява централният пловдивски парк да е с напълно нов облик до септември тази година.