Военни експерти се срещнаха с Областния щаб за защита при бедствия

Обсъдиха бъдещи инициативи между Областна администрация и Военната академия

Военни експерти  и Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия в Стара Загора се срещнаха днес.

В работната среща участваха преподаватели и обучаващи се във Военна Академия „Г.С. Раковски” и представители на ОУПБЗН Стара Загора, Втора механизирана бригада и експерти от Областна администрация Стара Загора. Днешният форум е част от планираното учебно пътуване в страната в рамките на утвърдения от Министъра на отбраната учебен план за придобиване на висше образование по специалността „Защита на населението и критична инфраструктура” във ВА „Г.С. Раковски”.

Целта на срещата е експертите от Военната академия да получат актуална информация, свързана с дейността на Областния съвет по сигурност и Щаба за изпълнение на Областния план за защита при бедствия. Представени бяха взаимодействието на модулните формирования към Българската армия с екипите на Единната спасителна система при овладяване на бедствия, както и задачите и функциите на Оперативния център към ОУПБЗН Стара Загора при овладяване на кризисни ситуации.

"По време на миналогодишните пожари се убедих, че координацията между институциите при кризисна ситуация е от изключително важно значение и затова съм уверена, че полза от срещи, като днешната, има”, заяви Живка Аладжова в началото на форума.

Лекции представиха подп. Диян Димов от Втора механизирана бригада, комисар Стоян Колев, началник на ОУПБЗН Стара Загора и Деян Грудев, експерт в Областна Администрация.

След края на обучението Живка Аладжова проведе среща с полк.доц. Мирослав Димитров, зам.-началник на ВА „Г.С. Раковски” и полк.доц. Георги Димов, декан на Факултет” Национална сигурност и отбрана”, на която бяха обсъдени възможности за бъдещи съвместни инициативи между Областната администрация и Военната академия.