Още двама избягали от Бургаския затвор дни след Шливата

Екип от софийски експерти проучил ситуацията и били потресени от разкритията

Специален екип от София е разпитвал Иван Гюров – Шливата по повод на неговото бягство от общежитието „Строител” преди около месец.

Беглецът, заловен 20 дни след бягството, разказал на експертите, че режимът в общежитието е много лек и не е проблем за всеки от пандизчиите да избяга, ако реши. Разкритията и наблюденията на софийския екип били потресаващи, затова те дали препоръка да се монтират наблюдателни камери.

Така „очи” ще има във всички коридори, столовата, общите зали както и в самите килии. Под наблюдение ще бъдат поставени и униформените пазачи в затвора. На този етап обаче финансирането на идеята е големият проблем, макар че вече има решение да се търсят вътрешни резерви в бюджета за тази година.

Според информация на служители от затвора, преди две седмици имало инцидент, който останал скрит от обществото. Двама пандизчии изчезнали от общежитието край „Ветрен”, като не ги открили след изтичане на дневния им наряд.

Те обаче били добре познати на надзирателите и бързо станало ясно къде са отишли. Двамата просто искали да се напият и отишли в една от кварталните бургаски кръчми, пише „168 часа”. Когато пазачите ги открили, били толкова пияни, че не искали доброволно да тръгнат обратно за общежитието. Накрая все пак всичко се уредило с мирни средства.