Хора на Митьо Очите съсипали бизнеса на билкаря убиец

Преди няколко години Любомир Симеонов имал спречквания с мутри от района на Карнобат

Хора на Митьо Очите са съсипали бизнеса с плодове на билкаря убиец Любомир Симеонов. Той е въртял успешен алъш-вериш с плодове и зеленчуци.

Печалбите били добри. Самият Симеонов планирал дори да произвежда и собствена продукция, която след това да пласира. Искал да развива целогодишно производството чрез парници и трайни насаждения.

Преди няколко години обаче е имал тежки спречквания с местни мутри от района на Карнобат. Убиецът на бургаската банкерка Павлинка Йовчева имал планове да разшири сериозно бизнеса си извън добивите и търговията с билки. Той имал желание да произвежда зърно, което след това да изнася. Проучвал в продължение на години пазара с тази продукция и преценил, че бизнесът е много изгоден.

За целта е започнал да изкупува и земеделски земи в районите на Карнобат и Айтос. Неговата амбиция е била да стане собственик на минимум 50 хиляди декара, които да засее с пшеница. По този начин Симеонов щял да стане един от средните по значимост земеделци в региона.

Заради кризата и спадащите му доходи обаче Любомир Симеонов не разполагал с достатъчно ресурси. Това е била една от причините да не успее да развие проекта си. Симеонов търсел финансиране чрез голям синдикиран заем от няколко банки, за да реализира идеите си. Той е искал да получи близо 10 милиона лева, като е бил готов да залага земя, имущество и активи. Кредитиране обаче не получил и е спрял проекта, пише "168 часа". В последните години фирмата му "Ветоника" е натрупала дългове за 1,3 милиона лева.

Справката за 2012 година показва, че Симеонов е на печалба от 70 хиляди лева. Дълговете му обаче нарастват с близо 300 хиляди лева на година, след като през 2011 година те са били в размер на малко над 1 милион лева. Приходите на фирмата спадат от 1,3 милиона за 2011 година на 680 хиляди лева за 2012 година.

Задлъжнялостта на "Ветоника" расте постоянно през годините, като през 2008 г. е била в размер на 516 хиляди лева. Внесеният капитал е 117 хиляди лева, като Любомир Сименов е едноличен собственик на дружеството с ограничена отговорност. Фирмата е имала дълготрайни материални активи в размер на 39 хиляди лева през 2008 г., но те нарастват до 142 хиляди лева през 2012 г.

Според близки до Симеонов тези данни дават информация официално за състоянието на фирмата му. Според тях убиецът на банкерката е имал солидни дългове за над 3 милиона лева като физическо лице. Симеонов е бил във взаимоотношения с местни лихвари, които са го финансирали за кратки срокове с високи лихви.

В същото време той успява да спечели и проект по европрограми, който обаче трябва да бъде предварително финансиран. Интересен е и фактът, че Симеонов е притежавал и друга фирма. Тя е с името "Ветоника - екокомерс - Любомир Симеонов". Първоначалната ѝ регистрация е в град Сунгурларе на улица "Комсомолска" №7. След това обаче тя е пререгистрирана в Бургас. Чрез нея той е развивал друг бизнес, отново свързан със селското стопанство.

Бизнесменът е изкупувал дини, пъпеши, круши, ябълки и други плодове от местни производители, които след това е пласирал по борсите и пазарите. Изкупувал е и зеленчуци, с които търгувал. Самият той е имал собствени сергии в Бургас, Айтос и Карнобат, но е работел много и с големи вериги, които е снабдявал.