Експерти: Пълна катастрофа, гаф, беше поведението на социолозите на тези евроизбори (видео)

Всички искат предсрочни избори, освен БСП

Нидал Алгафари, пиар-специалист, Красен Кралев, експерт по комуникации, и Иван Стамболов, пиар-специалист разкриха "задкулисни подробности" от кампанията за евроизборите в сутрешния блок на БНТ "Животът и другите неща".

„За мен най-голямата катастрофа на тези избори, най-големият гаф, беше поведението на социолозите. Пълна катастрофа. С изключение на "Екзакта" и "Алфа рисърч", останалите да си скъсат дипломите.” Това заяви PR-експертът Красен Кралев. Въпросът е, защо все още националните медии продължават да ги канят. Дайте му на Андрей Райчев да коментира предавания за голф, ако много го харесват програмните директори. Дайте му на Кольо Колев да коментира готварско предаване, на Тончев - ски предаване, на Асланов - нищо не му давайте. Тези социолози ясно показаха степента на корупиция на тези избори, убеден е Кралев.

Според него всички партии искат предсрочни парламентарни избори, освен БСП.

По време на разговора в студиото, бяха обсъдени партиите, които по същия начин са инкасирали подобен вот, като казуса 15/15, 11/11 и други.

На въпрос на водещия "В РБ - гласуване срещу Кунева или гласуване за кандидата Светослав Малинов", Иван Стамболов коментира: „Резултатът показа, че в РБ основата, силата са ДСБ. Другите са партньори.” Кралев допълни, че докато не се въведат мажоритарни избори в България, няма да се оправим по никакъв начин. Този елит ще се възпроизвежда винаги един и същ. Преференцията в този случай (при реформаторите) сработи. В случая 15/15 - не сработи, посочи Кралев.

По повод схемата 15/15, Нидал Алгафири коментира, че е имало организация в Младежкото обединение на БСП (и не само в него) - да се гласува с 15/15, за да бъде игнорирана Достена Лаверн, като по този начин е пресечена и схемата за купени от Ковачки гласове за БСП. Ясно е защо Достена Лаверн е в листата - защото има сделка между Ковачки и ръководството на БСП за гласовете на миньорите. Кралев контрира с факта, че някои баби са си "посипали" главите с пепел, защото за по-сигурно, са оградили номер 15 и на двете места. Това което трябва да коментираме не е защо се случи 15/15, а каква беше реакцията на лидерите на БСП? Защо човек, който те са сложили в листата си искат да се откаже? По каква логика, как избират кой е достоен, попита Кралев.

Преди години преференцията се използваше за контролиране на купения вот. Например в даден регион се казва да гласуваш за някой номер, който е малко по-надолу в листата и твоите хора се отчитат по дадената преференция там. Сега за първи път виждаме преференция да сработва. Това показва, че хората искат мажоритарен вот, заключи PR-експертът.