Джанкарло Джанини с приза „Златната липа“

Стара Загора събра родни любимци от сцената и екрана

В препълнената зала на оперния театър в Стара Загора световноизвестният италиански актьор и режисьор Джанкарло Джанини получи снощи от Магдалена Ралчева статуетката „Златната липа“ за цялостен принос към киното. Това стана по време на официалното откриване на Международния фестивал за европейско кино.

Трогнат и просълзен от изключително топлото посрещане той призна, че идва за първи път в България, но се чувства сред приятели. Домакинът на феста – Живко Тодоров, най-младият кмет на най-древния град в Югоизточна Европа, му връчи благодарствен плакет в знак на признателност. Надявам се, че догодина ще мога да представя тук нов филм и ще получа още една статуетка, за да мога да балансирам с двете, призна италианският майстор на киното.

Стотици старозагорци го посрещнаха с цветя и бурни аплодисменти снощи край Античния форум Августа Траяна. Сред тях бяха и любимци от сцената и екрана у нас - Любен Чаталов, Христо Мутафчиев, Атанас Атанасов, Александър Сано, Симеон Лютаков, Марта Вачкова, Ивайло Захариев и др.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

В залата на операта снощи киноманите аплодираха втория режисьорски филм на Джанкарло Джанини “Комарджията, който няма да умре”.

До 4 юни в Стара Загора ще бъдат показани общо 33 нови филма от 14 държави на Стария континент. Всички филмови прожекции в операта и в Регионалната библиотека ще бъдат със  свободен вход.