Морските курорти под охраната на Биг Брадър

400 камери следят Слънчев бряг, 27 дебнат денонощно Царево

Модерни системи за видеонаблюдение следят курортите по южното черноморие. Камери опасват Несебър, Слънчев бряг, Равда, Свети Влас и Царево. Ефективните средства за контрол се изграждат поетапно, докато периметърът им обхване всички курортни селища. Според кмета на Несебър Николай Димитров изграждането на подобна инфраструктура ще увеличи сигурността на местните жители и туристите. Системите за видонаблюдение са позиционирани така, че да отговарят на изискванията на РПУ Несебър и да улесняват полицейските служители в работата им. Слънчев бряг е изцяло оборудван с нови камери, поставени на всеки стълб от входа на комплекса до брега на морето. 400-те камери предават данните без почивка в два секюрити пункта. Камерите разпознават дори номерата на колите и лицата на хората. При нападение, кражба, измама или побой пострадалите ще могат да изискват записите, които да представят пред застрахователи или в съда.
Царево също е под зоркото око на "Биг Брадър". Целият град е под видеообсада. 27 камери са монтирани по улиците и имат директна връзка с полицията. Денонощно видеонаблюдение има на обществени сгради, алеи, възлови кръстовища, входните артерии, учебни заведения и останалите възлови точки. Средствата, които до момента е отделила общината са минимални и се състоят в свързването на записващите устройства и камерите в единна мрежа към РУП – Царево. Местните власти планират да разширят още периметъра на системата за видеонаблюдение, ако се окаже достатъчно ефективна.
Целта е да се затегне контролът спрямо посегателства върху имуществото и нарушаването на обществения ред. Ще се следи и трафикът на моторни превозни средства и ще се подпомогне работата на полицията при разкриването на престъпления.