Избори - наесен!

Мъжката и правилната постъпка щеше да е Орешарски да си подаде оставката

Ще дойдат изборите на есен, не защото ГЕРБ ще ги предизвика, а защото ще настъпи времето да се прави новият бюджет, прогнозира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред бТВ. Той обаче смята, че изборите трябваше да са сега, заедно с европейските, за да се спестят 20 милиона на данъкоплатците. Ако са през есента, ще дадем още 20 милиона, сметна Борисов.

„При тези параметри в момента, при това, че приходните агенции не събират нито данъци, нито митниците работят както трябва няма откъде да дойдат парите. В същото време трябва да се плащат в железниците огромни пари", обясни Борисов.

„Това, което виждам сега е вече случила се катастрофа. Неодифинансирането на болниците и дупката в здравната каса до края на годината ще мине половин милиард. Това, което има на сайта на финансовото министерството е 874 милиона дупка в бюджета сега. Ето ви 1,3 -1,4 милиона само от тук. Прехвърлените пари за осигуровки, които Орешарски - „експертът" прехвърли за 2015 година - още 200 милиона, ето ви 1,7 милиарда плюс 7-те милиарда близо, които взеха за енергийните дружества изобщо в държавата - виждате ли каква цифра става. Затова всички говорят, че на есен щяло да има избори", подчерта лидерът на ГЕРБ.
Няма игри на кворум - той е задължение на управляващите. Затова, когато едно управление идва на власт, то търси достатъчно съюзници и коалиционни партньори, за да го осигури, каза Бойко Борисов, чията парламентарна група често не влиза в парламентарната зала.

Бойко Борисов коментира и кафето в Кърджали с лидера на ДПС Лютви Местан като подчерта, че срещата в Кърджали е имала една единствена цел - „да успокои напрежението след няколко изказвания на политически лидери, че Кърджали е мястото на раздора и оттам би могло да тръгнат някакви проблеми. И ние дадохме възможност на мюсюлманите и християните, които са в двете партии да видят, че противниците са ни на политическо ниво, не на хората", обясни Борисов.

Аз до онзи ден очаквах преди вота на недоверие и след резултатите от изборите БСП и ДПС да си дадат сметка за ситуацията в държавата, но те какво ни казаха - нищо особено не се е случило, ние си поддържаме правителството, каза Борисов и допълни: Мъжката и правилната постъпка щеше да е Орешарски да си подаде оставката и оттам нататък да седнем да говорим сериозно за бъдещите приоритети и перспективи пред държавата. При едни бъдещи избори и евентуални разговори за бъдещо коалиционно управление единствените, с които не виждам смисъл да се преговаря е „България без цензура" заради техните постоянни обидни квалификации и постоянно изменящи се позиции по различни теми. Колкото до резултатите от преференциалното гласуване на изборите и факта, че номер 15 в листата на БСП изпревари лидера на партията Сергей Станишев, лидерът на ГЕРБ отбеляза, че това си е Изборния кодекс на левицата и те са си виновни за подобни недомислици. Той добави, че подобни грешки не биха се случили в неговата партия дори и номера й да беше от 1-ви до 17-ти в листата за евровота. След като доокрадат бюджета и след като през ноември разберат, че държавата е разсипана сегашните управляващи ще поискат предсрочни избори, за да вкарат ГЕРБ под някаква форма в управлението и за да започнат разните платени социолози да почнат да казват, че партията ни не е национално отговорна, понеже не иска да влиза в дадени коалиции уж за доброто на държавата, изказа прогнозата си Борисов за това кога реално може да очакваме предсрочни избори.