Прокуратурата още търси биячите на Октай Енимехмедов

Назначена е повторна експертиза за изясняване на казуса

Мина почти година и половина от атентата срещу Доган, а прокуратурата все още не може да установи кои точно са биячите на Октай Енимехмедов. Тези дни държавното обвинение е назначило повторна лицево-идентификационна експертиза, която да установи кои делегати на събранието на ДПС пребиха Енимехмедов.
На 19 януари 2013 г. в НДК се проведе събрание на ДПС, по време на което председателят на движението Ахмед Доган беше атакуван от въоръжен младеж, докато признасяше слово от трибуната. Атентаторът Октай Енимехмедов се доближи до оратора и се опита на три пъти да стреля в него с газов пистолет. Присъстващи на събранието делегати се намесиха, повалиха го на земята и му нанесоха множество удари с ръце и крака. Всичко това бе застено от телевизионни камери на няколко медии, които отрязяваха на живо събитието.

По повод побоя прокуратурата образува досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда. Независимо от кадрите, показвани многократно по телевизиите, държавното обвинение не може да установи кои са "биячите".

Веднъж вече е била назначавана лицево-идентификационна експертиза. Но нейните резултати противоречали на показания на свидетели и затова се наложило извършването на повторна експертиза.

Освен това е назначена и допълнителна съдебно-медицинска експертиза, която да установи механизма на причиняване на нараняванията на Октай Енимехмедов, съобщава "Правен свят". Засега няма яснота кога се очакват резултатите от двете изследвания.

Междувременното делото срещу Октай Енимехмедов приключи на първа инстанция. Прокуратурата го обвини в опит за убийството на Доган. Софийският градски съд го оправда по това обвинение, но го призна за виновен в закана за убийство и му наложи три години и половина затвор. Очаква се вече и насрочване на делото на втора инстанция в Софийския апелативен съд.