Спортните вестници днес

Водещите заглавия в Сряда, 4 Юни 2014

Азерският Габала извади 1.5 млн. долара за Петев, пише на стр. 1 „7 дни спорт“

Ивайло Петев е на път да поеме третия отбор в азерското първенство Габала. Той ще наследи на поста легендарния руски специалист Юрий Сьомин. Азерите предлагат на Петев заплата от 1.5 милиона долара на година, плюс още 500 хиляди долара бонус при влизане в групите на Лига Европа.

Българският треньор е изчаквал развитието на преговорите със Стяуа. След като стана ясно, че румънците ще ангажират друг специалист, Петев е решил да подпише с Габала. Очаква се тези дни той да сключи официално договор.

Юбилеят на Левски в графа „съмнителни"

Европейската федерация на операторите на спортни залагания и казина "Федербет" обяви за съмнителен приятелския мач по случай вековния юбилей на сините с Лацио. Новината съобщи най-големият спортен вестник в Италия „Гадзета дело Спорт". Организацията на букмейкърите изброява редица мачове с участието на италиански отбори, които поставя под съмнение заради големите залози и странните резултати, получили се в тях. Начело в списъка

е двубоят от последния кръг в италианската серия "А" между Катания и Аталанта. Споменават се още двубоите от втората дивизия в Италия Читадела - Емполи от 25 май и Палермо - Кротоне четири дни по-късно, както и много мачове от долните дивизии и приятелски срещи. Именно най-известен от приятелските двубои е този между Левски и Лацио, в който гостите поведоха с 0:2 през първото полувреме, а „сините“ обърнаха за крайното 3:2 след почивката.

Според "Федербет" средно на година в Италия се уреждат девет официални мача от професионалния футбол. Изброени са всички мачове, които според федерацията са съмнителни през изминалия сезон. В това число са включени приятелските срещи, сред които попада и сблъсъкът между Левски и Лацио за юбилея на сините. Интересното е обаче, че двубоят на Националния стадион "Васил Левски" между Левски и Лацио не бе оповестен като приятелска среща, а беше шоу, в което участваха шестима ветерани на сините и юноши на двата клуба. Въпреки това залозите на този мач очевидно са предизвикали съмненията на "Федербет". След като Левски - Лацио е в графа „съмнителни", се очаква в най-скоро време да започне разследване по случая.

Хубчев решава бъдещето на Венци Христов

Треньорът на Берое Петър Хубчев ще има последната дума за бъдещето на Венци Христов. Както е известно, през пролетта нападателят игра в украинския Металург Донецк, но договорът му за преотстъпване изтече. Шефовете на заралии обаче вече намекнаха, че Венци Христов може да не остане в отбора за следващия сезон. Въпреки че нападателят има договор за още една година, неговото бъдеще ще бъде решено от треньора Хубчев. Мениджърът на футболиста пък отсече, че поне за момента неговият клиент е играч на Берое.

„Венци Христов остава в Берое. Той има действащ договор. Няма значение какво е желанието му, контрактът му е до лятото на 2015 г“, обясни Милен Георгиев.

Борислав Стойчев избра „сините" пред парите на Ботев, пише на стр. 3 „Меридиан мач“

Защитникът Борислав Стойчев се разбра с Левски и подписа договор със „сините" за 2 години. Това стана след като от „Герена" се разбраха с Берое за правата на играча. Стойчев имаше добра оферта от Ботев (Пд), но неговото желание е било да се завърне на „Герена", където не успя да се наложи при предишния си престой по времето на Станимир Стоилов. Бранителят е заявил на шефовете на Берое, че е избрал „сините", макар офертата от Пловдив да е била по-добра финансово.

От Левски обаче също ще му дадат добра заплата. Очаква се той да получи близко до тавана възнаграждение. Както е известно, на „Герена" са склонни да плащат по около 10 000 евро максимум на футболистите си.

Стойчев стана третото официално попълнение на Левски за това лято. Преди него договор с клуба подписаха Лъчезар Балтанов и Валери Домовчийски. Следващият, който трябва да парафира, е Веселин Минев. Близо до „Герена" е и словакът Любомир Гулдан, макар преговорите с него да са далеч по-трудни.

Марек и Хасково са без лиценз

Клубовете могат да обжалват, до седмица става ясен новият формат на първенството

Към днешна дата „А" група е с 10 отбора, след като новите членове на елита - Марек и Хасково, останаха без лиценз.

Това бе потвърдено вчера от президента на БФС Борислав Михайлов, който съобщи официално решението на Лицензионната комисия. Двата клуба имат право да обжалват пред Апелативната комисия до седмица. Ако тя потвърди решението на БФС, то през сезон 2014/15 в „А" група ще играят 10 отбора. Това означава, че първенството ще има 36 кръга и всички тимове ще играят помежду си по 4 пъти.

Ако все пак Марек и Хасково покрият критериите, то елитът ще бъде от 12 тима, които ще играят 22 редовни кръга, а след тях първенството ще бъде разделено на две шестици.

Има и трети вариант, при който единият от двата клуба да вземе лиценз. Тогава чрез баражи ще бъде вкаран още един отбор, но всичко за момента е в сферата на вероятностите.

Именно борят на участниците в „А" група предизвика най-големи спорове по време на вчерашния Изпълком на БФС. Шефовете на големите клубове искаха елитът да е с по-малко тимове, докато тези на по-скромните желаят в първенството да участват 12 тима.

Вчера стана ясно и че друг от проблемите клубове - Локомотив (Сф), е получил лиценз.

Косоко избра пачките от Азербайджан

Отказалият да поднови договора си с ЦСКА Омар Косоко ще продължи кариерата си в Азербайджан. Крилото от Бенин започва подготовка с Интер (Баку). Класиралият се за Лига Европа тим е подмамил Косоко със солидна месечна заплата. Според местните медии той ще прибира 20 000 евро на месец.

Договорът между Косоко и Интер (Баку) още не е подписан, но остават само дребни формалности. Омар измисли куп мотиви, за да си тръгне от „Армията", но повече от сигурно е, че главната причина са парите. В ЦСКА Косоко прибираше по 15 бона на месец, като забавянето на парите го бе изнервило. Дори през зимата крилото бе пред изгонване, но в крайна сметка довърши първенството с екипа на „армейците".

Стойчо се колебае за Ереро и Галчев, пише на стр. 3 „Тема спорт“

Бъдещето на Борис Галчев и Браян Ереро в ЦСКА не е сигурно. Стойчо Младенов обмисля възможността да освободи някой от двамата в началото на лятната подготовка. Решението на наставника зависи от това какви футболисти ще бъдат привлечени. Галчев си изкара червен картон в дербито с Левски на 8 март и почти не получи шансове за изява след това. Твърде вероятно е ако „армейците“ вземат класен вътрешен халф, на Галчев да му бъде показана вратата.

Браян Ереро пък така и не записа минута през изминалия сезон. 20-годишният бранител дойде на .Армията" като свободен агент от втория отбор на Брага. Юношата на Барселона така и не бе пуснат в игра. При отсъствието на Фо-Поре като ляв бек действаше Венци Василев. Все пак възможността Ереро да остане в ЦСКА е по-голяма от тази на Галчев.

Вальо Илиев пък бе на „Армията" вчера. Той все още се придвижва с патерици, но е подновил занимания във фитнеса. Защитникът изрази надежди, че ще е готов за игра по-рано от предвиденото - още в началото на август, а не в средата на същия месец.

Ботев минава към план Б за селекция

Мъри и Херо получават допълнителни средства за подсилване на тима

Ботев (Пловдив) минава на план „Б“ за лятна селекция. „Канарчетата“ се разминаха с първите си набелязани трансферни цели - халфа на Астра Гюргево Константин Бъдеску и защитника на Динамо Букурещ Драгош Григоре. Освен това, „жьлто-черните“ са претърпели провал и при опитите да си осигурят услугите и на други желани футболисти, факт е, че до снощи клубът не бе взел нито един нов. А заради края на първенствата и невъзможността новият спортен директор Димитър Димитров да гледа на живо набелязаните цели, то пловдивчани ще прибягнат до играчите, които са били следени през зимата. Тогава жьлто-черните взеха петима футболисти само от Румъния - Сърджан Лукин, Александру Бенга, Александру Куртеан, Феребори Доре и Хамза Юнес. Били са харесани обаче още доста състезатели. И сега спортно-техническият щаб отново ще извади имената им на преден план.

Ръководството на Ботев пък е уверило Димитър Димитров и треньора Станимир Стоилов, че ако се наложи, ще им бъдат отпуснати допълнителни средства, за да могат да направят селекцията, която са планирали. При всички положения те ще имат около милион евро, за да направят отбор, с който да преследват титлата през новото първенство.

Отказаха уайлд кард на Габрово за Шампионската лига

България ще остане само с един представител в най-силния клубен турнир на Европа по волейбол - Шампионската лига. За трета поредна година това ще бъде Марек. Вчера от ръководството на CEV публикуваха отборите, които ще участват през новия сезон в надпреварата. В списъка липсваше името на вицешампионите от КВК Габрово.

Шефовете на клуба бяха пуснали заявка за „уайлд кард“, но тя не бе одобрена. Габровци бяха пренебрегнати за сметка на настоящия шампион Белогорие (Рус), Нолико (Бел), Лу-гано (Швейц) и Посойилница (Ав). „Уайлд кард“ бе отказана още на Трентo и ЗАКСА.

Марек ще бъде един от 28-е отбора, които ще се борят за трофея през следващия сезон. Два клуба ще са дебютанти - Прекура (Бел) и Перуджа (Ит). Жребият за груповата фаза ще бъде изтеглен на 27 юни на галавечер във Виена.

България няма да има представител при дамите в турнира, тъй като коефициентът на страната ни е много нисък. За сметка на това Левски ще играе в „Чалъндж Къп“. „Сините“ ще бъдат и единственият ни тим в европейските турнири при жените.