Украйна обмисля обявяването на военно положение

И.д. президент на Украйна Александър Турчинов заяви, че украинските сили са прочистили северната част на Донецка област от „терористи”. Това се съобщава в изявление на и.д. президент на Украйна Александър Турчинов, което цитира доклад на ръководството на операцията. В него се добавя, че украинските военни затварят границата между северната и източната част на Луганска област.

„Днес в хода на антитерористичната операция е била напълно прочистена от терористи северната част на Донецка област, унищожени са опорни пунктове и военни лагери на терористите в този регион, като е завзето укреплението им в Семьоновка, установен е контрол над град Красний Лиман”, се казва в съобщението. По думите на Турчинов, ликвидираните днес подразделения на терористите са били най-многочислените от началото на операцията, „което открива възможността за освобождение на централната част на Донбас от терористи в най-близка перспектива”.

300 терористи са ликвидирани, а други 500 са ранени в хода на днешната операция на правителствените сили в Източна Украйна. Това съобщи координаторът на групата „Информационна съпротива” Дмитрий Тимчук. По думите му, от страна на украинските сили също има загуби – двама загинали и 45 ранени. Тимчук посочи, че по време на днешната операция се наблюдава високо ниво на взаимодействие между подразделенията на силовите структури, задействани в операцията. Той допълни, че антитерористичната операция продължава.

Междувременно, Турчинов е дал поръчение на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Парубий да проучи въпроса за обявяване на военно положение в Донбас. В заповедта се казва, че секретарят на Съвета трябва неотложно да обсъди с министерството на отбраната, министерството на вътрешните работи, службата за сигурност и администрацията на Държавната гранична служба на Украйна въпроса за необходимостта от въвеждане на военно положение в Донецка и Луганска области с цел предотвратяване на понататъшно развитие и прекратяване на въоръжения конфликт на територията на Украйна, за недопускане на жертви сред мирните граждани, военнослужещи и сътрудници на органите на реда, както и за стабилизиране на ситуацията и възстановяване на нормалния живот в споменатите региони.

В същото време, сблъсъците в Източна Украйна продължават. Тази нощ бе съобщено, че е превзета военна част на вътрешни войски, дислоцирана в Луганск. Представител на бойците на самопровъзгласилата се Луганската народна република каза пред руските медии, че военнослужещите са се предали и сред тях има много ранени. Източникът не уточни дали има загинали. Интензивната престрелка между опълченците и военните започна преди няколко часа. По време на сблъсъците на територията на военната част е станал силен взрив, който е причинил пожар. На мястото е бил допуснат автомобил на пожарната служба.

По време на щурма срещу поделение на Националната гвардия на Украйна в Луганск са загинали няколко от нападателите. По информация на пресслужбата на Националната гвардия, ранени са около десет души. Има ранени и сред военнослужещите.

Във вторник вечерта около 300 въоръжени лица са обкръжили поделението. След кратки преговори и отказ на украинските сили да свалят оръжието си, нападателите са открили огън срещу военнослужещите от жилищните сгради, разположени в близост.

Обстрелът се води с тежко въоръжение – автомати, миномети, тежки картечници и гранатомети. Снайперисти, разположени по покривите на домовете, водят обстрел срещу поделението със снайперски винтовки.

Междувременно, сблъсъците между опълченците и граничарите в южните покрайнини на Луганск се възобновиха. „Вече около 15 минути атакуваме с гранатомети поделението на граничната служба”, съобщи пред руските агенции представител на Луганската народна република.

По-рано „народният губернатор” на Луганск Валерий Болотов даде срок до 17.00 часа на военнослужещите от граничното поделение да се предадат.

Сблъсъците избухнаха нощта срещу понеделник. По данни на граничната служба, в боевете са участвали около 500 нападатели, които са използвали миномети, гранатомети, тежки картечници и автомати. Граничната служба на Украйна съобщи за 11 ранени граничари, от които четирима са в тежко състояние. На свой ред опълченците оцениха своите загуби на петима души.

Междувременно, Държавната гранична служба на Украйна е засилила охраната на украинско-руската граница, съобщи председателят на службата Николай Литвин.

По думите му, сформирани са подразделения от личния състав на други регионални управления, като са привлечени отдели на граничната служба от западната граница. „Организирахме работата на мобилни групи за отбрана на границите. Освен това, личният състав е подсилен от бронетранспортьори и тежко стрелково оръжие. Също така, съществено укрепена е отбраната на всички пропускателни пунктове”, отбеляза Литвин. Той подчерта, че е организирано ежедневно патрулиране по границата с лека авиация,а на земята патрулират усилени наряди.

НАТО обеща да засили отбранителния си капацитет в отговор на действията на Русия в Украйна, но в същото време заяви, че ще се придържа към ключово споразумение с Москва.
Съобщението дойде часове след като американският президент Барак Обама обеща 1 милиард долара за увеличаване на американското военно присъствие в Европа.

По-рано Русия заяви, че може да се изтегли от Основополагащия договор, сключен през 1997 година между Русия и НАТО, ако Алиансът разположи значителни сили в Източна и Централна Европа.
НАТО обвинява Русия, че подкрепя сепаратистите в Украйна – твърдение, което Москва отхвърля.
През март Кремъл анексира южния Кримски полуостров. Този ход бе осъден от Запада.

След срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен заяви, че през последните пет години Русия е увеличила военните си разходи с 50%, докато в същия период НАТО е съкратило финансирането с 20%.