БСП умишлено предизвиква конфликт с Европейската комисия

Светослав Малинов: Предсрочните избори са средството за защита на българските интереси

БСП умишлено предизвиква конфликт с Европейската комисия, навлича санкции срещу България и трупа дългове, които ще бъдат плащани от всички нас и от децата ни. Предсрочните избори са средството за защита на българските интереси.

Това написа във фейсбук профила си избраният за евродепутат от листата на Реформаторския блок Светослав Малинов.


Той е споделил на стената си в социалната мрежа и коментар на Иван Иванов от ДСБ:

"През ноември 2013 г., в доклад, посветен на "Южен поток", на Лабораторията за управление на рискове към НБУ отбелязахме, че начина, по който се обявява конкурс за стрителство на Южен поток е в противоречие с европейското и българското законодателство. Прогнозирхме, че ще последва наказателна процедура от Европейската комисия. Изпратихме доклада на министър Стойнев. Не зная дали не го е прочел, или не го е разбрал, или е решил да сблъска челно България с Европейската комисия. Нашите аргументи можете да прочетете по-долу:

"Риск от обявения конкурс за изпълнител на проекта „Южен поток” на територията на Република България.
Конкурсът е обявен при грубо нарушаване на европейското законодателство в областта на обществените поръчки за сектор Енергетика. Начинът, по който е обявен конкурса е в пълно противоречие на процедурите по Директива 2004 / 17 / ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 31.03.2004 г. относно координиране на процедурите за възлагане на обществени поръчки от възложители, извършващи дейност във водоснабдяването, енергетиката, транспорта и пощенските услуги . Съгласно чл. 16 на директивата, всяка обществена поръчка във връзка с производството, преноса или разпределението на природен газ, която надхвърля прага от 499 хил. евро за доставки и услуги и 6.242 млн евро за строителство задължително се обявяват в Официалния вестник на ЕС.

Същата материя е обект и на българския Закон за обществените поръчки , по-специално чл. 7а, чл.14 и чл. 45а. Съчетаното действие на посочените членове изисква при обществени поръчки в България за производство, пренос и разпределение на природен газ, при значително по-ниски прагове за проектиране и услуги – над 110 хил. лв, за доставки – над 180 хил. лв и за строителство – над 2,150 млн лв, обявите да бъдат публикувани в „Държавен вестник”. Нещо повече – обявите не могат да бъдат публикувани в страната преди изпращането им в Официалния вестник на ЕС, като при публикуването им в страната изрично се посочва датата на изпращане на обявата в Брюксел.

Никое от посочените изисквания в европейското и българското законодателство не са изпълнени при обявяване на посочения конкурс. Не са обявени публично и изчерпателно конкурсните условия и изискванията към кандидатите, които задължително трябва да бъдат недискриминационни. Оплакването на няколко от кандидатите, недоволни от късия срок (15 дни) за подаване на заявления, доведе до прекратяване на обявената конкурсна процедура.

Остава големият риск при повторната процедура, ако не бъдат спазени изискванията на европейското и националното законодателство, конкурсът да бъде прекратен с решение на ЕК."