Столична община с ръст на приходите

17 милиона лева повече отчете столицата в сравнение с миналата година

Ръст на приходната си част към края на май бележи Столична община. Това обяви на пресконференция заместник-кметът, отговарящ за финансите, Дончо Барбалов.

В края на май тази година приходите на общината са на обща стойност 259,4 млн. лева, коментира Барбалов. Това е със 17 милиона лева повече от миналата година. По финансови разчети към този момент общинарите са били заложили само 2 млн. лв. ръст, а сега се радват на цели 8% повишение на приходите.

47% от общите годишни приходи вече са реализирани, като съвсем малко изоставане има само със събираемостта на един от данъците.

По думите на Барбалов, 102,9 млн. лв. са приходите от общински такси, а общо близо 10 млн. са приходите от продажба и наем на имущество и земя.

Ръст има и при приходите от такса смет в сравнение с миналата година - 2,8 млн. лева повече.

От всички приходни пера тенденциите са положителни, обобщи заместник-кметът.

Той обяви, че утре предстои заседание на работната група с участието на общините, която ще обсъжда нови идеи за такса смет. Имаме доста резерви към това, което се предлага, поясни Барбалов и изрази притеснения, че предложенията пристигат в последния момент и така могат да се допуснат грешки и да се стигне до увеличение за гражданите. По думите му, смяна в методиката ще налага и по-голям контролен капацитет, като все още има неяснота за поддръжката за околната среда - за метене, миене и снегопочистване.

Барбалов не пропусна да изрази притесненията си от новината за спиране на парите по Оперативна програма „Регионално развитие". Това неминуемо ще засегне СО, тъй като по тази програма се ремонтира бул. „България" и се доставят нови тролейбуси.

В края на годината СО очаква близо 50 млн. по тази оперативна програма и не може да си позволи да поеме този буфер от бюджета, тъй като очаква и 160 млн. лева по ОП „Околна среда", където парите също за момента са спрени. Държавата да подходи отговорно и да не допусне задържане на плащанията, настоя Барбалов.

Той обяви още, че ако другата седмица се сбъднат прогнозите за намаляване на кредитния рейтинг на държавата, то ще трябва да падне и рейтингът на СО, тъй като общинският рейтинг не може да надхвърля държавния.