Несебър остава без автобуси за сезона

ВАС излезе с мнение по казуса за транспортното обслужване на морската община

Върховният административен съд (ВАС) излезе с мнение за предварително изпълнение на решението, което общината е взела за транспортното обслужване на територията на Несебър. Решението е поискано от ръководството на общината с довода, че е застрашен сезон 2014-а, съобщи кметът на общината Николай Димитров.
Общината е възложила обслужването на софийска фирмата, регистрирана в жк „Симеоново” на 21 декември 2013 година с предмет на дейност вътрешна и външна търговия, производство и търговия, посреднически и комисионерски услуги и всички други разрешени от закона дейности. Тя е приемник на други две дружества, които са регистрирани през 2011 година. Собственик е 34-годишният Данаил Иванов.
„Слънчев бряг Автотранспорт” обжалва решението на общината, включително и процедурата, за което се чака още становището на ВАС.
Докато фирмите и общината се оплитат в жалби и съдебни казуси, докато текат проверки и се констатират нарушения на процедурата, транспортното обслужване до момента се извършва от „Слънчев бряг Автотранспорт”, но временно, с анекс, подписан от кмета. В същото време сезонът започна и туристите вече са тук.
„Тази фирма не може да обслужи потока от туристи в общината. Според мен процедурата трябва да се обяви за нищожна. При положение че няма решение на общинския съвет, може законно да се проведе процедура по Закона за обществените поръчки и Закона за концесиите, при определени условия. В противен случай трябва да се проведе конкурс вместо обществена поръчка”, заяви Иван Георгиев – управител на превозвача.
„От 16 юни, когато започна да обслужвам линиите на територията на община Несебър – Слънчев бряг, Равда, Ахелой и всички останали селища, проблем няма да има. Имам общо 47 автобуса. Да, те са единични, не са съчленени, но са достатъчни за обслужване на градския транспорт”, каза Данаил Иванов – собственик на софийската фирма.