Родители искат адекватни наказания за убийците на пътя

Родителски организации инициират „Мълчалив поход на живота"

Походът е иницииран като протест срещу убийствата на невинни деца на пътя.

Поводът е смъртта на 4-годишния Паоло, който беше блъснат от джип в пешеходна зона в Стара Загора.
Родителите настояват за незабавни промени в Наказателния кодекс, за адекватни наказания за убийствата на пътя, завишаване на санкциите за нарушителите, по-добър контрол и обезопасяване на пътните зони около училища, детски градини и площадки и спирките на градския транспорт.

„Всички сме дълбоко потресени от нелепата загуба на 4-годишния Паоло, зверски прегазен в пешеходна зона в центъра на Стара Загора. По инициатива на Сдружение "Зачатие" и съвместно с Фондация "Искам бебе", ние, българските майки, решихме да изразим нашата съпричастност към семейството на Паоло и всички семейства, загубили децата си при нелепи инциденти на пътя.

Решихме да изразим своя гняв, своя протест и нежелание да продължаваме да живеем в страх за децата си! Към нас се присъединиха и организациите Фондация "Нашите недоносени деца", Сдружение "Настоящи и бъдещи майки", Българска асоциация на пострадалите при катастрофи и Фондация "Безопасни улици от Валя", Националното движение "Червена пътека".

Призоваваме всички, които искат да изразят своя протест срещу убийствата на невинни деца на пътя, на Мълчалив поход за живота на 7 юни 2014 (събота) от 11 ч.", пишат организаторите.

В София протестът ще се проведе на площад "Народно събрание", в Стара Загора шествието ще започне от сградата на Общината, във Варна - от сградата на Общината до Съдебната палата, в Пловдив шествието започва от началото на ул. "Райко Даскалов" пред БНБ и ще свърши на площад "Централен", в Разград мълчаливият поход тръгва от Общински културен център, а в Банско - от площад "Централен".

Инициативата е планирана за тази събота от 11:00 часа.