Димитър Николов: Възразяваме срещу потъпкването на интересите на местната власт и хаоса с еврофондовете

В момента европейските фондове са единственият остров на стабилност и на административна власт, заяви кметът на Бургас

В условията на политическо безвремие днес проблемите на общините се изострят и се поставят с още по-голяма сила. Това каза кметът на община Бургас Димитър Николов на брифинг в парламента, цитиран от „Фокус”.

„Имаше среща на всички кметове на ГЕРБ в Народното събрание. Явно е, че ние трябва да вземем инициативата. С декларация остро и категорично възразяваме за липсата на адекватни управленски решения, за непоставяне категорично на проблемите на общините и регионите”, добави Николов.

„Имайки предвид, че в момента те (европейските фондове) са единственият остров на стабилност и на административна власт, която се ползва с доверие на гражданите, искаме да възразим за явното потъпкване, незачитане на интересите на местната власт и продължаване хаоса с управлението на европейски фондове”, посочи кметът на Бургас Димитър Николов.

Днес кметовете на ГЕРБ, избрани с повече от 3,5 млн.гласове на български граждани, настояха правителството да възобнови спрените плащания по ОПОС и ОП "Регионално разитие" с новия заем.

Кметовете от ГЕРБ настояват още да се свика извънредно общо събрание на Национално сдружение на общините в Република България, на което да се обсъди критичната ситуация и да се вземат категорични решения в защита на общини, да се прекратят политическите репресии и натиск срещу кметовете на опозицията чрез използване на силовите и контролните институции на държавната власт.