ФИФА печели около 2,5 млрд. от Мондиал 2014

За всеки фен е мечта да изживее на живо световното първенство в страната на единствения петкратен световен шампион

Около 4,5 милиарда долара приходи от световното първенство очаква ФИФА, призна генералният секретар Жером Валке в интервю. Световната федерация е инвестирала 2 милиарда долара в шампионата, така че се очаква печалба 2,5 милиарда за хората на Сеп Блатер. Естествено, по-голяма част от приходите идват от телевизионни права. Валке няколко седмици поред се вайкаше, че Бразилия не е готова за шампионата, който започва на 12 юни, но вчера обърна плочата. Явно за да не пречи на бизнеса, който си върви с пълна сила. "Върши се страшно много работа по стадионите буквално в последните секунди", сподели генералният секретар на ФИФА, "Това обаче е напълно нормално, защото много обекти започнаха да се строят по-късно. Повод за безпокойство обаче няма".

Не така обаче мислеше вчера министърът на спорта на Бразилия Алдо Ребело. "Когато подготвяш подобни грандиозни събития като световно първенство по футбол, не може да окачиш дипломата на стената и да кажеш "Готов съм". Трябва да си нащрек всеки ден, всеки час. Аз не мога да гарантирам, че всичко ще е готово. Каквото е по силите ни, правим го", застрахова се спортният министър.

От едно не могат да се оплачат и домакините, и ФИФА. Само около 100 хиляди билети остават налични за световното първенство по футбол в Бразилия, тъй като са продадени почти 3 милиона от общо 3.1 милиона билета, съобщи организационният комитет. За предстоящия мондиал са били подадени безпрецедентните 11 милиона заявки, а продадените билети до днес са 2 961 911. От тях 2,2 милиона през сайта fifa.com.

"За всеки фен е мечта да изживее на живо световното първенство в страната на единствения петкратен световен шампион. Никога досега не се продавали толкова много билети на масовата публика и това беше важно за нас", заяви Жером Валке, "За мача на откриването и закриването бяха подадени десетократно повече заявки. Опашките, които се извиха пред центровете за продажба рано вчера, показва огромния интерес към първенството".

ОЩЕ СПОРТНИ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ В SPORTONLINE.BG