ЕС продължава да подкрепя Украйна и се придържа към своите ангажименти към нея

Всички съседи трябва да уважават суверенния избор на Украйна, включително нейните връзки с ЕС, заяви Херман Ван Ромпой

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой увери Украйна в продължаващата подкрепа на ЕС, предаде УНН.

„С участието си в церемонията по встъпване в длъжност на Петро Порошенко като президент на Украйна, която се провежда в Киев, искам още веднъж да уверя в това, че ЕС продължава да подкрепя Украйна и се придържа към своите ангажименти към нея”, каза Ромпой и добави, че болшинството от гласовете, с което Порошенко победи на президентските избори, са свидетелство за решимостта на украинския народ да върне стабилността в своята страна и да преодолеят проблемите, с които се сблъсква.

„Днес се появяват нови възможности за надежда. Порошенко получи мощен мандат на доверие за напредък по пътя на реформирането и преобразуването на Украйна в съвременна и демократична страна, от каквато се нуждаят нейните граждани, в обединена и децентрализирана държава, в която всеки ще намери своето място, а различните идентичности и малцинства ще бъде признати и уважавани”, посочва председателят на Европейския съвет.

В изявлението си Ромпой подчертава, че диалогът ще бъде важен фактор в този процес на трансформиране. „Всички съседи ще имат полза от връщането на стабилността и активизирането на ръста и развитието в Украйна. Също така всички съседи трябва да уважават суверенния избор на Украйна, включително нейните връзки с ЕС и нейната териториална цялостност”, се казва още в текста.