Проститутки ще допринасят за създаването на БВП на страната си

Отчитането на заработеното от жриците на любовта е практика в много европейски държави, сред които Австрия, Италия и Естония

Румъния ще включи в структурата на брутния си вътрешен продукт проституцията и контрабандата на наркотици, съобщава порталът "Зиаре".

По данни на националния статистически институт на страната обхващането на активите от незаконната дейност ще увеличи БВП с 0,2%. Според експерти като цяло показателите няма да се променят силно заради растящите разходи за армията и други сфери, които не произвеждат национален доход.

Обемът на сивата икономика в Румъния се оценява на 22-23% от БВП. В края на май националната статистическа служба на Великобритания също реши да отчита доходите от проституция и продажба на наркотици при изчисляване на БВП.

Великобритания и Румъния не са единствените страни, решили да вземат предвид проституцията и търговията с наркотици при пресмятане на БВП. Страни като Естония, Австрия, Словения, Финландия, Швеция и Норвегия вече отчитат тези сенчести отрасли. Неотдавна Италия също обяви, че смята да отчита икономическия принос на проститутките и търговците на кокаин.