Стара Загора е джаз

Започва фестивалната джазова седмица

Под мотото „Животът зависи от мен!“ и с призив да спазваме правилата и да бъдем отговорни, когато шофираме, започва фестивалната джазова седмица в Стара Загора.

За трета поредна година начало на музикалните празници дават концертите „Джаз за деца“. На 9 юни от 18 ч. и на 10 и 11 юни от 11.00 ч. в парк „Пети октомври"  деца и възрастни ще могат да посвирят и пеят заедно с музикантите и да се забавляват, импровизирайки върху популярни джазови теми и детски песни.

Новост тази година е кинолекторията „Джазът в българското кино“, която ще се проведе в три поредни дни от понеделник до сряда от 18.30 часа в залата на Радио Стара Загора.
Авторът й Цветомир Цанков предлага на вниманието на феновете на джаза и на седмото изкуство следните филмови заглавия: "Понеделник сутрин" - 1966, реж. Ирина Акташева и Христо Писков, муз. Милчо Левиев; "Шивачки" - 2007, реж. Людмил Тодоров, муз. Антони Дончев; "Врабците през октомври" - 2006, реж. Анри Кулев, муз. Любомир Денев.
Лентите са емблематични както с идейно-тематичната си острота и смелост, така и с вплитането на джазови мотиви и импровизационен подход в композирането на музиката към тях.

За еврейското присъствие и принос в българската музикална среда разказва изложбата „С ускорен ритъм“, която се открива на 11 юни от 17 ч. в библиотека „З. Княжески“. Експозицията е на къща-музей „П. Владигеров“.

Входът за всички събития е безплатен. Проявите са част от предварителната програма на фестивала „Джаз форум Стара Загора“, който започва на 12 юни. Пълната програма можете да видите на сайта http://jazzforumsz.com .