46 плажа в Бургаско остават без стопани това лято

Опасните ивици са в кв. "Сарафово" и от Обзор до Резово

46 плажа в Бургаско остават без стопани и спасители през този летен сезон. Ивиците ще посрещат плажуващите с табели "Неохраняема зона". В списъка попадат плажове от Обзор до най-крайната точка Резово. Водно - спасителна дейност няма да се извършва на плажа в бургаския квартал "Сарафово". Зоните са Север и Юг. Без спасители ще бъде плаж „Липите“ край Синеморец, където през 2012 година загинаха двама мъже, отзовали се при бурно време на помощ на четирима бедстващи. Без концесионер това лято са  4 ивици край Крайморие, Отманли, Алепу, Попския плаж край Царево и др.

В цялата страна пясъчните ивици са 83. Без стопани миналата година бяха 64.

По принцип опасните плажове са грижа на областните управители, които трябва да вземат мерки за предпазване на населението. Възможните варианти са два. Или с държавни средства да се назначат спасители през юни и август, или да се поставят предупредителни табели, че въпросният плаж е опасен и без охрана.

46 плажа от Обзор до Резово остават без охрана това лято

 

плаж липите синеморецПрез лято 2014 г. повече крайбрежни ивици ще бъдат безнадеждни за използване от туристите. Това показва съпоставката между списъците с неохраняеми плажове за тази и миналата година. Общо за страната през 2014 г. те са 83, в сравнение с миналата, когато без стопани са останали 64. Ръстът в Бургаска област е особено изразителен – до дни трябва да сложат табелки „Неохраняем плаж“ на 46 ивици от Обзор до Резово.

В списъка на ивиците тази година попада плаж „Липите“ край Синеморец, където през 2012 г. загинаха двама мъже, спасявайки други бедстващи. Иракли, Сарафово – Север и Юг, както и 4 ивици край Крайморие, Отманли, Алепу, целият Попски плаж край Царево, разделен на 6 отделни части, както и Резово, са част от по-известните плажове без обгрижване.

Източник: 24 часа

- See more at: http://globusnews.net/2014/96483#sthash.HwCACdNA.dpuf