Дават плажовете на концесия за 20 години

Морските плажове или части от тях с прилежащата им акватория могат да се поддържат и управляват чрез предоставяне на концесия за услуга при условията и по реда на този закон за срок до 20 години.

Това решиха депутатите с приемането на промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие на второ четене, предаде Агенция „Фокус”. Народните представители приеха предложение на заместник-председателя на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов да отпадне текст, според който срокът, определен с концесионния договор, може да се удължава в рамките на срока – до 20 години, по съгласие на страните въз основа на решение на органа, предоставил концесията. Концесионерът може да подаде заявление до органа, подписал концесионния договор, в тримесечен срок от влизането в сила на този закон. Депутатът Янаки Стоилов обясни: „Става дума за природни богатства, които се предоставят на определени хора за търговска дейност. Напълно основателно е сроковете на концесиите да бъдат специфични и значително по-кратки от общодопустимите при други видове дейност. Изравняването означава да създадем конкурентна среда за всички, които да работят при равни условия”. „След като новият закон предвижда максималният срок да е 20 години, на тези концесионери по заварени договори се дава възможност по тяхно искане и инициатива да пожелаят от Министерство на регионалното развитие техните договори да бъдат удължени до допустимия 20-годшен срок. Техният мотив може да бъде, че са постигнали подобрения, но тези фактори могат да бъдат отчетени в рамките на нова състезателна процедура. Принципният подход изисква този параграф да отпадне, за да може за всички тези обекти да се обявят конкурси и да се прецени кои предлагат най-подходящи условия. Така законът ще придобие по-голяма убедителност и всички ще бъдат поставени при равни условия”, посочи Стоилов.
Заместник-председателят на Комисията по регионална политика и местно самоуправление Борислав Гуцанов обясни, че по принцип концесионните договори в България са 35-годишни.