Изчезнаха чудатите говорещи кофи в Сл.бряг

Роботите за отпадъци, които крещяха ``help`` при пожар вече ги няма

Говорещите и суператрактивни кофи за боклук, които бяха поставени в Слънчев бряг мистериозно изчезнаха. Никой не знае къде са, а преди пет години за тях бе платено цяло състояние. През лятото на 2009 година в курорта бяха инсталирани цели 6 роботизирани контейнера. Те бяха поставени пред най-луксозните хотели и се извисяваха на внушителна височина от 5 метра.

От тях сега е останала само една до хотел „Хелена”, но тя вече не говори. Уникалните говорещи кофи, които приличаха по-скоро на морски фарове, отколкото на казани за смет бяха гордостта на Слънчев бряг. С такива ултрамодерни съоръжения можеше да се похвали само Хелзинки. „Питаме къде са кофите, но никой не знае. Дали са ги откраднали, дали са ги бракували… всички вдигат рамене”, казаха хотелиерите в курорта.
Бъбривите кофи бяха истинска атракция за малки и големи. Туристите непрекъснато изхвърляха боклуци, само за да чуят как интелигентните кофи им благодарят на брилянтен английски. Кофите-роботи приканваха минувачите да изхвърлят боклука си и предупреждаваха, че трябва да е поставен в полиетиленов плик. При приближаването на туриста, фотоклетка отваряше автоматично прозоцец, през който се вкарва отпадъка, а след това кофата културно благодареше отново на английски. Ако по случайност в контейнера попаднеше незагасен фас или друг пламтящ предмет кофата истерично крещеше ``help, help, help....``. В същото време се задействаше и вградената противопожарна система, която залива с вода огнището. Когато се напълнят с отпадъци, червен светлинен сигнал предупреждаваше, че е дошло време за почистване. Прехвърлянето на отпадъците пък ставаше автоматизирано по специална тръба, която буквално изплюваше всичко. Веднага след това говорещата кофа се самопочистваше чрез автомат за дезинфекция. Кофите-чудо забавляваха туристите, но разгневиха не на шега хотелиерите. Те поискаха отчет колко са коствали говорешите роботи на държавното дружество, но цената им така и остана тайна.