Румен Петков: Съдя вестник „Галерия” за клевета

Когато се лъжат медиите, трябва да има отговорност

Съдя вестник „Галерия” за клевета. Твърди се, че е имало журналист, който е пуснал материала, а после, че не е имало. За това съм в съда - много ясно да се идентифицира дали е имало или не е имало такъв журналист. Това каза пред журналисти в Съдебната палата Румен Петков от АБВ.

„Ако не е имало, под псевдоним ли е подписан материалът. Всички обстоятелства да се изяснят и да се премине към ефективно правораздаване, за да мога да си защитя името. Много са клеветите по мой адрес, съдя и други хора. Вече няколко седмици не могат да насрочат дело срещу Николай Бареков, защото съдът не може да му установи адреса. Това е въпрос на съда, след като на такъв наш изтъкнат политик не могат да установят адреса и да насрочат дело, значи нещата в съдебната система трябва да бъдат погледнати по-сериозно”, обясни Петков.

„Съдя вестник „Галерия” за клеветата, че сме правили сговор с ген. Бойко Борисов и президента Георги Първанов, в това има редица клевети. За мен въпросът е да ги осъдя, а не е в иска. Подозирам, че ще се окаже, че автор няма и че под материала случайно е попаднало нечие име. Общо съм завел две – три дела, надявам се обществото да се замисли за силата на медията и за безсилието на гражданите. Медията е силна да клевети”, допълни Петков.

„Определени журналисти, казвам го с голямо уважение към съзнателната и почтената част от българските журналисти, могат да излизат и да клеветят и в последствие да остават ненаказани. Аз съм против, когато има изнесен обективен факт в медиите да се твърди, че е клевета. Но когато се лъжат медиите, трябва да има отговорност. Както е известно повечето от вестниците са на младия и преуспяващ бизнесмен и политик Делян Пеевски, но не знам „Галерия” чия е”, обясни Румен Петков.