Пеевски подпука благодетеля си Цветан Василев?

"Особени" връзки на банкера Цветан Василев в Брюксел! Купен ли е шефът на ОЛАФ?"

Близкият до Делян Пеевски сайт ПИК публикува конфиденциални подробности за лобистките кръгове около банкера Цветан Василев.

Очевидно това е знак, че слуховете за напрежение между бившите партньори Пеевски и Василев са истина и войната между тях влиза в нова, по-остра фаза.

Публикуваме целият материал без редакторска намеса:
За „особени” връзки на собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев с европейски лобисти и чиновници сигнализираха пред ПИК новоизбрани български депутати в европейския парламант.
По техни данни Василев активно афишира пред нашите държавни институции контактите си с Брюксел и високопоставени служители на Европейската комисия.
Твърди се, че банкерът е придобил неофициално от гръцкия гражданин Базил Коронакис издавания от последния в Брюксел вестник и електронен сайт „Ню Юръп”. В същото време кръговете около него всячески се стремели да внушат в публичното пространство, че през въпросните медии се плаща на високопоставени европейски служители – включително и на шефа на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Тези внушения осигурявали възможност на кръга около Цветан Василев директно да формира волята и да влияе върху действията на европейски и български институции.
Въобще не бил случаен и фактът, че юридическият съветник на „Ню Юръп” г-жа Арити Аламану (посочена и в редакционното каре на вестника) е консултант на КТБ.
Наши евродепутати твърдят, че кръгът около Василев бил организирал цяла група платени лобисти в Брюксел, чрез които се опитва, и то доста резултатно, да прокарва корпоративни интереси на европейско ниво. Един от лобистите бил израелският гражданин Барак Алон, който заедно с адвокат Спирос Папас, с юридическа кантора в Брюксел, е осигурявал неофициалната подкрепа пред Европейската комисия за банката на Василев. Това се случило при „затварянето” на процедурата по разследване на „свръхконцентрирана държавна помощ”, открита срещу банката през 2010 г. във връзка с депозирането на парите на държавните предприятия.
Друг участник в групата лобисти на Василев в Брюксел бил бившият политик от РЗС Димитър Абаджиев, твърдят евродепутати. Абаджиев се изявявал и като личен консултант на Цветан Василев. Източници свързват Абаджиев и с друг вероятен консултант на Василев и КТБ (чрез фирма „Бромак”) – бившия генерал от НАТО Уесли Кларк.
ПИК продължава да следи горещата тема и ще представи всички гледни точки по очертаващия се международен скандал.