НС трябва да бъде разпуснато на 29 юли, за да има избори на 29 септември

ГЕРБ винаги са отстоявали идеята за задължително гласуване

За да има избори на 29 септември, която е последната неделя на септември, Народното събрание може да бъда разпуснато най-рано на 29 юли – два месеца преди изборите. Това каза на пресконференция заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. „Ако не искаме избори през август, то трябва да съществува до тогава”, каза още тя и допълни, че дали то ще работи не зависи от опозицията, а от партии, които осигуряват неговия кворум.

На въпрос дали ГЕРБ ще продължава да присъства в Народното събрание, Цачева отговори: „Ние ще бъдем там, защото очакваме да бъдат прокарани текстове, които са в ущърб на страната”. По думите й, именно в този период ГЕРБ очаква да бъде прокаран законът за Сметната палата. „ГЕРБ ще се държи отговорно като опозиция и ще бъде коректив на това, което се случва”, заяви Цецка Цачева.

ПП ГЕРБ винаги е отстоявала идеята за задължително гласуване, казва Цачева. Тя допълни, че в този дух са били предложенията на партията по времето на изготвянето на Изборния кодекс. „В малкото дни, оставащи на 42-то Народно събрание, е невъзможно да бъде развита процедурата по Конституция и за промяната й, и промяната на Изборния кодекс относно задължителното гласуване”, посочи Цачвеа. По думите й, ГЕРБ е „за” задължително гласуване след провеждането на референдум едновременно с предсрочните парламентарни избори. Според нея най-удачно е те да се проведат през последната седмица на септември.

„Тази наша категоричност трябва да се разглежда едновременно с друга наша категорично отстоявана позиция за въвеждане на електронно гласуване”, каза още Цачева. По думите й, в противен случай се обезсмисля задължителното гласуване сред българите зад граница. „ПП ГЕРБ ще настоява в програмата за тази пленарна седмица да бъде включено приемането на решение за произвеждането на национален референдум за трите въпроса, поставени от президента и трите въпроса, по които ние събрахме чрез подписката на инициативния комитет повече от 560 хиляди гласа”, заяви Цецка Цачева. Тя добави, че позицията на ГЕРБ е категорична и са несъстоятелни опитите на други политически сили за спекулиране, че има отстъпление в позициите на ПП ГЕРБ.