Американски дипломати се срещнаха с президента Плевнелиев

Американските сенатори Джон Маккейн, Крис Мърфи, Рон Джонсън и посланик Марси Рийс се срещнаха с президента Росен Плевнелиев

Американските сенатори Джон Маккейн (сенатор на Аризона), Крис Мърфи (сенатор на Кънектикът) и Рон Джонсън (сенатор на Уисконсин) гостуваха в София, където разговаряха с българския държавен глава Росен Плевнелиев.

Американското посолство на САЩ публикува на своята Facebook страница снимка на четиримата и американския посланик Марси Райс. Те разговаряха в сградата на представителството на страната у нас.

Отляво надясно на снимката са: сенатор Мърфи, сенатор Джонсън, президентът Плевнелиев, Н. Пр. Рийс и сенатор Маккейн.

Припомняме, че на срещата вчера държавният глава и представителите на Сената на САЩ споделиха позицията за необходимостта от силен и единен глас на Европа по отношение на кризата в Украйна. Президентът припомни категоричната българска позиция в подкрепа на суверенитета, единството и териториалната цялост на страната.

„Украинският народ има право сам да определя бъдещето си“, категоричен беше Росен Плевнелиев и отново апелира за придържане към демократичните принципи и върховенството на закона, които, по думите му, бяха нарушени с анексирането на Крим. „Време е да оставим настрана сметките и да говорим за ценности“, подчерта президентът.

Сенаторите Маккейн, Джонсън и Мърфи посочиха, че една от целите на източноевропейската им обиколка е да призоват за единен глас на Европа по кризата в Украйна, както и да подкрепят сигурността и стабилността на страните от Централна и Източна Европа в контекста на събитията на изток от региона.

Необходимостта от увеличение на бюджетите за отбрана на страните от НАТО до изискваните 2 на сто от БВП също беше подчертана по време на разговора. Съединените щати ще продължат да подкрепят източноевропейските си партньори и в рамките на лансираната от президента Обама програма на стойност 1 млрд. щ.д. за засилване на отбранителното сътрудничество със страните от региона.

По отношение на енергийната сигурност беше подчертана енергийната уязвимост на страни като България от един доставчик на енергоресурси, което изисква повече свързаност на регионално и европейско ниво и диверсификация както на източниците, така и на трасетата за доставка. Президентът потвърди позицията си в подкрепа на изграждането на проекта „Южен поток“, но в синхрон с европейското законодателство и на пазарна основа.

Сенатор Джон Маккейн получи Почетния знак на държавния глава по повод 10-годишнината от членството на България в НАТО и за личния му принос за развитието на двустранните отношения и за подкрепата му за българското членство в Алианса.