Осъден за отвличане иска оправдателна присъда

Добри Добрев е с ефективна присъда от 6 години и трябва да плати 15 хил.лв. кръвнина на пострадалия

 До месец Апелативният съд в Бургас  ще се произнесе по жалбата на осъдения за отвличане Добри Добрев.  През март тази година  съдът в Сливен го е признал за виновен в това, че през юли  2012 г. в Сливен е отвлякъл млад мъж. Първоинстанционният съд е наказал Добрев да търпи 6 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Той е осъден да заплати на пострадалия 15 хил. лв. обезщетение за претърпените от деянието неимуществени вреди, ведно със законната лихва.
Добрев обжалва присъдата с искане да бъде оправдан, или да му бъде наложено наказание към минимума. Адвокатът му пледира, че на първа инстанция са допуснал неотстраними процесуални нарушения и делото трябва да бъде върнато за ново разглеждане. Защитата твърди, че пострадалият не е редовно конституиран като граждански ищец. Авторството на деянието оставало неизяснено и недоказано. В мотивите към присъдата липсвал анализ на свидетелските показания, по които се приема, че Добрев е извършил престъплението.
 Присъдата се обжалва и от пострадалия и се оспорва като занижено постановеното обезщетение за претърпените от деянието неимуществени вреди. Той моли, да бъде уважен предявеният от него пред първата инстанция граждански иск в размер на 30 хил. лв. Адвокатът му смята, че решаващият съд не е взел предвид нанесения му в автомобила и във вилния имот на подсъдимия побой, заплахи и обиди, и посочва други отегчаващи вината му обстоятелства като минало осъждане.
 Представителят на Окръжна прокуратура – Бургас поиска присъдата да бъде потвърдена като законосъобразна и обоснована. Държавният обвинител приема за доказано, че Добрев е извършил престъплението, за което е подсъдим. При отмерване на наказанието му, първоинстанционният съд се е мотивирал с високата обществена опасност на деянието и на личността на подсъдимия.