Нов бизнес: Роднини се мамят с „отвличане”, точат фамилните сметки

Нов криминален бизнес завъртяха тарикати на гърба на богати роднини. Мамини синчета лъжат, че са отвлечени и така точат парите на родителите си. Повечето случаи изобщо не стигат до полицията. Същата схема прилагат и разглезени съпруги, които мамят половинките си, че уж са похитени, за да им дръпнат тлъста пачка от авоарите.

За новата измама разказа 58 годишен бизнесмен, който първо се вързал на мнимото похищение, но после спипал наследника си в брутална измама. Историята започнала точно преди нова година. Непознат номер позвънил на телефона му и дрезгав мъжки глас му съобщил, че 25 годишният му син е отвлечен. След това „похитителят” дал телефона на сина. Богатият наследник се разревал в слушалката и казал, че трябва да плати за него откуп от 50 000 лева и в никакъв случай да не звъни в полицията. След това се обадил непознатия и наредил че парите трябва да се платят на другия ден в 12. 00 ч на обяд. Той дал инструкции пачките да се оставят в черна найлонова торба до чешмата на Вълчаново ханче. Изплашеният бизнесмен не казал дори на жена си. На другия ден изтеглил 50 бона от сметката си и ги занесъл на уреченото място. След няколко часа синът му се появил жив и здрав с лека синина на окото. След два месеца обаче се наложило бащата да ползва колата на сина си. Случайно бръкнал в жабката и открил СИМ-карта. Проверил номера й и се оказало, че тя е същата, от която му звънили „похитителите”. Измамата лъснала и синчето признало, че е излъгало, за да увеличи джобните си. Бащата така и не отишъл в полицията, защото подобен ход щял да изпрати синът му в затвора.
Преди година полицията разкри подобен случай. Тогава 23 годишна жена от Приморско инсценира собственото си отвличане и вдигна на крак полицията. Анка Рачева излъгала, че е била отвлечена, за да прикрие как гаджето й я обрало. Историята започнала когато приятелят й Йордан Митев я уговорил да избягат заедно в София. Там той й обещал, че ще се оженят и ще си намерят сносна работа. За да стигнат до столицата обаче им трябвали пари. Любовникът я прилъгал да си продаде всички златни бижута и фотоапарата и след като младата жена ги оставила в заложна къща, той прибрал парите и духнал. Анка взела за накитите си 1 365 лв. Йордан обаче взел парите и избягал. След като разбрала, че е била измамена, ограбена и изоставена от любимия, Анка измислила отвличането, за да се оправдае пред семейството си. Тя разказала на полицаите, че била отвлечена от непознати мъже. Похитителите я нападнали поред бял ден на улицата и насила я натъпкали в автомобил. Извели я извън града и я заплашили с нож, след което и отнели украшенията. Полицаите обаче надушили инсценировката и бързо заловили Йордан. Той бил открит в Малко Търново, където се канел да заминава за Турция с парите на гаджето си.