Ениз Ченгел пак болен, делото“Тракия“ боксува на Апелативен съд

Процесът не може да тръгне на втора инстанция заради влошеното здраве на собственика на автобуса-ковчег

Апелативният съд в Бургас отложи  за втори път старта на процеса за адската катастрофа  автомагистрала “Тракия“, довела до смъртта на 9 души.  И този път повод за отлагането стана заболяване на собственика на злополучната фирма "Ентуртранс“ Ениз Ченгел.

По време на съдебното заседание се разбра, че вчера Ченгел е претърпял операция в частна хирургическа клиника в Бургас и предстои да ползва 30 дни болнични, през което време няма как да се яви на подсъдимата скамейка. Бяха представени и необходимите документи от клиниката, както и епикриза от предходното заболяване на подсъдимия. И така три години след трагедията на АМ "Тракия“ при която автобус на "Ентуртранс“ се преобърна след сблъсък в мантинелата и се запали, делото не може да започне в Апелативния съд. Роднини и близки на загиналите в катастрофата заподозряха опит за шиканиниране на процеса.
На 30 септември миналата година Окръжният съд в Бургас призна Ениз Ченгел и Николай Точев за виновни в това, че на 15 юни 2011 г. по автомагистрала „Тракия“, в Пловдивска област, при условията на независимо съпричиняване, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност са причинили смъртта на 9 лица и средни телесни повреди на 11 лица. Шофьорът Светослав Димитров е осъден за това, че на същата дата и място при управляване на автобус „Мерцедес“ е нарушил правилата за движение от Закона за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 9 лица и средни телесни повреди на 11 лица, като деянието представлява особено тежък случай. Ченгел и Точев получиха по 10 години, а Димитров наказание 5 години лишаване от свобода. Окръжна прокуратура Бургас протестира присъдата и иска увеличениe - по 15 години за Ченгел и Точев и 10 години за Димитров. Искането се подкрепя от частните обвинители по делото. Подсъдимите молят да бъдат оправдани по повдигнатите им обвинения.
 Делото беше отложено за 31 юли и 1 август.