Удивително! Създадоха миниатюрна човешка ретина

Голям напредък към създаване на клетки за трансплантация

Учени са създали светлочувствителна ретина от стволови клетки в лабораторни условия.
Изследването е истински пробив в използването на препрограмирани клетки, казват изследователите.

"На практика създадохме миниатюрна човешка ретина. Тя не само има "архитектурата" на истинските ретини, но и способността да вижда светлина", обяснява Валерия Канто-Солер от Медицинския колеж към университета Джонс Хопкинс в Балтимор, САЩ.

Това е голям напредък към създаване на клетки за трансплантация, които могат да лекуват увредените ретини.

До 2006 г. най-голямо внимание се обръщаше на стволовите клетки, подбрани от ембриони в начален стадий на развитие. Тази практика се промени с японското откритие на т.нар. човешки индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS клетки). Това са клетки на възрастни хора, които могат да се препрограмират така, че да се "подмладят". Фактически тези iPS клетки спомагат да се създаде ретина, при която специалните фоторецепторни клетки се довеждат до състояние да поглъщат и обработват светлината.

Предстои много работа, за да се разбере как тези клетки предават сигнали на мозъка.

Експериментите в лабораторни условия трябва да бъдат потвърдени с опити върху хора, преди да станат част от медицинската практика.

"Дали нашата лабораторна ретина може да създаде визуален сигнал, който мозъкът може да преработи в образ? Вероятно не, но това е едно добро начало", казва Канто-Солдер.

Миналата година Япония даде зелена светлина на първите в света експерименти с iPS клетки върху хора срещу макулна дегенерация, която причинява слепота при възрастните хора. Шест пациенти, които страдат от заболяването, ще участват в изследването, което ще продължи 4 години.