Бунт в националната гвардия на Украйна

Войниците от цяла рота на първия резервен батальон на Националната гвардия на Украйна са се вдигнали на бунт. Това обяви лично командирът на ротата, пише БГНЕС.

 Батальонът се е върнал в края на май от източна Украйна, където е участвал в операция, предадоха украински медии.

 Гвардейците пристигнали в Киев, за да се срещнат с висши длъжностни лица от сектора за национална сигурност и да потърсят от тях отговори по наболели въпроси.

 Командирът твърди, че съгласно документите, ротата му не съществувала. На личния й състав били издадени удостоверения за 6-ти и 10-ти батальон, които също обаче липсвали в списъците, уточнява БГНЕС.

 Бойците съобщават, че им е било обещано добро снаряжение, но на практика те трябвало сами да си го набавят - те купували униформата със свои пари, храна им носели активисти от Майдана, три дни били оставени без вода и хляб, спали на земята и в автобусите.

"Забравиха за нас", казва командирът.

 Един от бойците разкри, че ранените гвардейци трябвало да си плащат, за да стигнат до болницата, намираща се в друг град.

 

Военните твърдят, че държавата им е дала единствено оръжието, но документите показват, че те не са го получавали.

 Гвардейците били особено възмутени от факта, че не се запазила документацията за участието им в операцията край Славянск.