Съставени са 22 акта на роми, чупили клони на липи

Разрешения за бране на цветовете на дърветата се издават в общината, но там не пише, че може да се унищожават дърветата

Служители от общинския отдел за охрана, ред и сигурност в Ловеч са съставили 22 акта за незаконно изсичане и чупене на клони при брането на липов цвят, съобщава БНР.

През последните няколко дни граждани на Ловеч, предимно от ромски произход, масово берат липов цвят. В общинския отдел "Самоохрана, контрол, обществен ред и сигурност" са подадени множество сигнали за незаконно чупене и изсичане на клони от дърветата.

„Те имат издадени разрешения за бране, някои от тях обаче ние ги санкционираме, защото изсичат клоните – това е нарушението”, заяви Гриша Генов, началник в отдел „Самоохрана, контрол, обществен ред и сигурбност. „От полицията също оказват съдействие, защото пък не предоставят лични карти. Създали сме организация, доколкото можем, защото нашите възможности са ограничени, но имаме постоянно хора в движение.”

Гриша Генов добави, че разрешителните за бране на липов цвят се издават в общината, като таксата затова е 24 лева.

„Имаме молба към гражданите да ни сигнализират, дали ние ще сигнализираме МВР, ако нямаме ресурс, просто да предотвратим вандалщината с изсичането на клоните”, заяви Генов.

Нарушителите на общинската наредба, на които са съставени актове за незаконното чупене и изсичане на клони, ще трябва да платят глоби между 50 и 500 лева.