Еколози: Парк „Българско Черноморие” ще донесе само конфликти

„Зелените” изненадващо се обявиха против парка и признаха, че с него се готви национализация на частни имоти

Замисленото създаване на нов национален парк „Българско Черноморие” ще донесе само конфликти между всички замесени в създаването му страни. Такова мнение изрази по време на Третата среща на Обществения съвет за Атанасовското езеро Радостина Ценова от Фондация „Биоразнообразие”.

Според еколога проектът по презумпция предвижда конфронтиране, тъй като по закон земята в националните паркове е изключително държавна собственост, а в границите на евентуалния бъдещ парк попадат различни по статут парцели и землища, което ще доведе до национализиране на земи. Тя е на мнение и че сегашното законодателство едва ли ще може „да обслужи” новия парк качествено заради собствените си слабости, а в същото време собствениците на земи, особено на юг, са особено изнервени от ситуацията. За пример на подобни неразбории Радостина Ценова посочи ситуацията около Национален парк "Пирин", конфликтите на интереси и апетитите, които се разиграха около него, което доведе до жестока конфронтация между собственици и еколози”, категорична е Радостина Ценова. Разминаване в картите и документацията по проекта, са констатирали още бургаските екоорганизации.
Първото обществено обсъждане за границите и обхвата на бъдещия национален парк „Българско Черноморие” ще се проведе на 17 юни в Бургас. Документацията по проекта е 239 страници и е на разположение на сайта на Министерството на околната среда и водите. Идеята е да се обединят природните паркове, защитените местности и резерватите в крайбрежната зона. Урбанизирани зони и частни имоти не попадат в проекта. Според предварителната документация в бъдещия парк ще попаднат природните паркове „Странджа” и „Ропотамо”, „Атанасовското езеро”, „Смриките”, „Иракли”, „Поморийско езеро”, „Пода”, „Бургаски солници”, „Ченгене скеле”, устието на река Велека, Маслен нос и пясъчните дюни. Обхватът на бъдещия парк ще бъде над 50 000 хектара./агенция Фар