Една от всеки пет родилки се нуждае от кръвопреливане

В навечерието на Световния ден на кръводарителя лекарите призовават: Дарете кръв

Основна причина за черния пазар на кръв у нас е, че има малко добороволни кръводарители. Това заявиха от Български алианс за кръводаряване в навечерието на Световния ден на кръводарителя, съобщава БНР. За втора поредна година  в болницата за женско здраве „Надежда“ в столицата се проведе кръводарителска акция. 20% от родилките у нас имат нужда от преливане на кръв вследствие на операции. Затова и тазгодишната кампания на СЗО е насочена към опазването на майчиното здраве.

"Важно е да се знае, че всеки кръводарител се изследва за тразвесивни инфекции, хепатит Б и С и СПИН, а после тези изследвания се предоставят на кръводарителя", обяснява Драгомир Славев, заместник-председателят на Българския алианс за кръводаряване. " Чрез интернет си изтегля резултатите и по този начин знае, че е здрав и се чувства защитен."

Първите двама доброволци в акцията бяха служители на болницата.

Всеки човек трябва да се замисли дали да не помогне малко на системата. Трябва човек да си изпълнява дълга към обществото. Това спасява живот, така че редно е да се помогне.

Дарената кръв се възстановява като количеството течност от организма в рамките на 48 часа, а като качество - в рамките на няколко дни. По този начин се активизират силите на организма. Така той работи на по-високи обороти и се стимулира имунната система, казват лекарите.