Протест пред Съдебна палата: Искаме музеи, не джамии

Недоволството бе срещу връщането на имотите на Главното мюфтийство

Жители на Кюстендил, Карлово и Пловдив протестираха пред столичната Съдебна палата срещу връщането на джамии и други църковни имоти на Главното мюфтийство, съобщава БНР. Днес Софийският апелативен съд заседава по искане на мюсюлманското вероизповедание да бъде прието като наследник на съществувалите в миналото мюсюламански общини в България. 

На протеста пред Съдебната палата присъстваха общественици от Кюстендил, кметът на града Петър Паунов, както и недоволни граждани. Протестиращите носеха плакати с надписи: „Да съхраним българските паметници на културата” и „Европа с музеи, не с джамии, не на ислямизацията”. Събралото се множество се обяви против връщането на сградата на джамията в Кюстендил на Главното мюфтийство.

„Братя българи! Нека от днес нататък всички ние бъдем едно и не позволяваме на тези, които отговарят, да не си вършат работата”, каза един от организаторите Митко Грозев пред събралите се хора.

„Нека разберат тези, които провокират напрежение, че те отдавна са загубили правата си за претенции и да знаят, че ние ще защитим и вярата си, ще защитим и децата си, ще защитим и България”, категоричен бе кметът на Кюстендил Петър Паунов. „Абсолютно неоснователни претенции, загубиха веднъж на юридически терен.”

Присъстващите се обявиха в защита на културните паметници в страната.