Трио по французки и полифония на български на Камерния днес

Днешният празничен ден (15 юни) от 50-то издание на МФКМ в Пловдив съчетава полифония по български и трио по французки. Това е възможно! Местата и часовете на срещите с публиката са различни.

Изтънченият звук на Камерна капела „Полифония” ще гали ушите ни на матинето от 11.30 часа в зала „Съединение”. Под диригентството на Людмила Герова  и акомпанимента на пианистката Ивелина Иванчева ще прозвучат творби от Пиетро Раймонди, Орландо ди Ласо, Джон Уърд, Морис Дюрюфле, Золтан Кодай, Петр Ебен, Франсис Пуленк, Роберт Шуман, Пьотр Илич Чайковски, Ивелин Димитров, Красимир Кюркчийски.

Уникалният ансамбъл израства под диригентството на създателя си маестро Ивелин Димитров и продължава естетическия си музикален път под палката на Людмила Герова. Днес „Полифония” има зад гърба си многобройни концерти у нас и в чужбина, както и отличия от авторитетни международни конкурси. Програми на БНР и БНТ съхраняват артистичното явление, наречено Камерна капела “Полифония”. Пет компактдиска включват най-ярките заглавия от репертоара й.

Концертът на Трио „Атанасов” – Франция, който е в партньорство със Софийски музикални седмици, ще е от 20 часа в Етнографския музей.

Пианистът Пиер-Калоян Атанасов, Персевал Жил – цигулка, и Сара Султан – виолончело, са възпитаници на  Парижката висша национална консерватория за музика и танц, а като Трио „Атанасов” младите дарования започват концертната си дейност след фестивала в Льо Виган през лятото на 2007. Оттогава до днес триото печели многобройни отличия на едни от най-престижните конкурси, фестивали и академии в Европа. Трио „Атанасов” развива активна концертна дейност, а като член на Европейската академия за камерна музика – участва в майсторски класове на видни педагози.

Творби на Моцарт, Сметана и Шуберт са подбрали от богатия си репертоар изключителните музиканти от Трио „Атанасов” за концерта си на юбилейния подиум в Пловдив.

На 16 юни, понеделник, от 20 часа в Етнографския музей  е сонатният концерт на виолончелиста Стефан Попов и пианистката Даниела Дикова. В програмата – сонати от Бокерини, Бетховен и Сезар Франк.