Фермер строи самоделна гробница

Каменният комплекс е разположен под висока могила. Той ще може да побере много голям брой покойници, като за него вече има записани.

Британски фермер издига самоделна неолитна гробница, първата от 5000 години насам, като в нея ще се предлагат места за вечен покой срещу 1000 лири, пише vesati.bg.

52-годишният Тим До от графство Уилтшър възнамерява да завърши градежа това лято.

Подобието на неолитна гробница е с дължина 50 метра. Тя е разположена във фермата на Тим До близо до градчето Ол Канингс.

Каменната гробница, изпълнена с камери и ниши, няма да има религиозно предназначение. Но тъй като е равнена в съответствие с лятното и зимното слънцестоене, към нея проявяват интерес много членове на езическите общности във Великобритания.

Британският фермер вече има около 40 клиенти. Част от тях искат да погребат урни на свои близки в комплекса, а други пък са направили резервации за собствените си мощи, когато се споминат.

Фермата на До е разположена в близост до областта, най-богата на загадъчните пшеничени кръгове във Великобритания.

На 10 километра от гробницата на Тим До, в Уест Кенет, се намира истинска неолитна могила, чиято дължина е 106 метра - тя е най-голямата във Великобритания.

Неолитната могила е била изградена около 3600 г. пр. Хр. Това е 400 години преди началото на строежа на Стоунхендж. Погребалният комплекс Уест Кенет разполага с 5 каменни погребални камери.