Тунел ще свърза квартал "Дружба" 2 с метростанция

150-метров тунел ще свързва "Дружба 2" с метростанцията "Цариградско шосе"

Строежът му ще почне в края на август. Това съобщи на среща с граждани от район "Искър" шефът на метрото инж. Стоян Братоев.
Строителят на тунела ще е фирмата, която прави отсечката между метростанцията на "Цариградско" и следващата при магазин "Еником" в "Дружба" - "Станилов" ЕООД.
"Съоръжението ще струва 2,1 млн. лв. и ще е готово през април догодина, когато бъде пусната отсечката от Интер експо център до летището", допълни инж. Братоев.
Първите 50 метра дружбенци ще вървят по тротоар, след това има 100 метра по подвижна пътека - травелатор, и после ще ходят още 50 метра до шахтата на метростанцията. Там ще има два асансьора за по 15 човека и една стълба, които ще издигат пътниците 3 етажа нагоре.
"След това ще се влиза във вестибюла на станцията, където ще пробием стената, за да стигат до касите", каза инж. Братоев.
5-6 камери ще бдят за сигурността на пътниците пред тунела, в него, в асансьорите и горе, където хората ще излизат във вестибюла. Тунелът ще се ползва само в работното време на метрото. За да стане факт проектът обаче, Столичният общински съвет трябва да приеме промяна в подробния устройствен план на района и да няма обжалване.