Столичната Столетница иска метростанция "Димитър Благоев"

БСП драснали писмо до шефа на Европарламента, говорили и с ГЕРБ

Станцията на метрото в района на гара "Искър" да носи името на Димитър Благоев - Дядото, предлага общинският съветник от БСП Борис Цветков.

Тя е част от разширението на трасето до летището, което се строи и трябва да е готово до края на 2014 г.

Пред "24 часа" Цветков обясни, че искането е придружено с подписи на видни професори, журналисти, граждани и фирми, чиито офиси са в района на станцията.

Той е изпратил писмо и до шефа на Европарламента Мартин Шулц и се надява най-високопоставеният ляв политик в Брюксел също да подкрепи идеята на Столетницата.

"Димитър Благоев е бил общински съветник в София точно преди 100 г. Борил се е за неща, които са актуални и сега - спиране на белгийската концесия на трамвайния транспорт, строителство на общински жилища и срещу корупцията сред чиновниците.

Освен това той е основател на първата партия у нас и на Балканите - социалдемократическата. Искал е повече свобода за работниците и е учредител на Общия работнически синдикален съюз", аргументира се Цветков.

В района на станцията е и печатницата, която носи неговото име, добави още той.

"Много булеварди и обекти в града носят имената на видни политици - Стефан Стамболов, Иван Гешов, Андрей Ляпчев и др., но дейците на социалдемокрацията остават подценени", смята общинарят.

Той е разговарял с групата на ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова.

Дали мнозинството ще подкрепи идеята да има станция "Димитър Благоев", ще стане ясно в четвъртък, когато предложението трябва да се гласува на сесията на СОС.