Телефонните приложения увеличават риска от венерически болести

Хората, които намират своите сексуални партньори чрез специализирани апликации за смартфони, са изложени на по-висок риск от зараза с венерически болести

Приложенията позволяват на регистрираните потребители да локализират чрез джипиесите на своите мобилни апарати други кандидати, които се намират наблизо, , установи американско проучване, предаде БТА.

Едно такова приложение е Grindr, което само за 2012 година се сдоби с 2,5 милиона нови потребители. През 2013 година техният брой бе достигнал шест милиона от 192 страни. Но тази популярност си има и обратна страна, както установи проучване, обхванало 7000 мъже, които потърсили медицинска помощ в Лос Анджелис в периода 2011-2013 година. 36 на сто от анкетираните признали, че намирали сексуалните си партньори чрез мобилните апликации. Те се оказали с много по-висок процент заболявания от хламидии и гонорея. Но за учудване, при тях процентните заболявания от ХИВ и сифилис не били по-високи, отколкото при хората с по-традиционни начини на набиране на сексуални партньори. Проучването установило, че апликациите за сексуални срещи са предпочитани във възрастовата група под 40 години. Това обикновено са хора от бялата или жълтата раса с добро образование. Смартфоните дават възможност за много по-бързи контакти и избор на сексуални партньори, но също така увеличават и рисковите фактори. Те се оказват с 23 процента по-висок риск  от заболяване от гонорея и 35 процента по висок риск от инфектиране с хламидии.