Будилникът е виновен за тлъстото дупе

Животът

16-06-2014, 17:15

Автор:

DobrichUtre

Всичко от Автора

Биологичният часовник и алармата на телефона рядко са "на едно мнение"

Обобщени данни от няколко независими изследвания сочат, че хората, при които недоспиването е всекидневие, често страдат от наднормено тегло, защото не произвеждат нужното количество хормони, с които да преработят и складират на правилните места мазнините. Затова голяма част от работливите и ранобудни по принуда служители в офисите могат да се похвалят пищни форми, пише novinar.bg.

 Законите на природата

 Изследователят Тил Рьоненберг от университета на Мюнхен и колегите му са обобщили данни от различни проучвания и са събрали информация за над 65 000 души, предимно от Централна Европа, относно навиците им за заспиване и събуждане през работните и почивните дни. Анализът сочи, че за всеки час сън, от който имаме нужда, но не си набавяме, вероятността да повишим индекса си на телесна маса нараства с 33 процента. Цялостното заключение на специалистите е, че колкото по-недоспали сме, токова по-голяма е вероятността да се сдобием със сочно дупе и паласки.

 Кой ще приспи хормоните

 Между съня и метаболизма има доказана от медицината връзка. "Няколко скорошни изследвания свързват пряко по-кратката продължителност на съня със затлъстяването, а някои пък смятат, че прекомерното спане е причина за наднорменото тегло, макар че тази връзка не е съвсем ясно установена," обяснява Джейми Зайцер, професор в Университета „Станфорд”. Според ученият обаче универсална формула за тънка талия и минимално дневно количество сън няма.

 Различните хора имат нужда от различно време за почивка. Други изследвания пък наблягат на рисковете за здравето, които поемаме, ако сме недоспали – от инциденти до диабет и затлъстяване, свързани с работата на нощни смени, която измества активността през нощните часове. В резултат на това изместване тялото се държи сякаш има нужда от повече енергия и ако будуваме през нощта, ни се отваря апетита за повече мазни и захарни храни.

 Светът на совите

 Изследването показва още, че седмичният недостиг на сън е най-вреден за тези от нас, които са от типа на т.нар. нощни сови, които стоят до късно и спят до обяд.

 Според специалистите този вид личност имат проблеми с биологичния часовник и трудно се настройват към дневната светлина. Просто когато стоят вечер до късно на изкуствено осветление, тялото си мисли, че е ден, а пък през деня започва да си мисли, че е нощ и нещата се разбъркват тотално, обясняват специалисти.