Банкерката Павлинка Йовчева убита с пистолет за 900 лв.

"Тя ме гледаше в очите и ме лъжеше, започна да води фирмата ми към фалит", казва убиецът Любомир Симеонов

“Признал съм престъплението още на 6-я час , нищо няма да отричам“, така бившият военен Любомир Симеонов започна своя разказ за личната си трагедия довела до отнемането на човешки живот.  Делото за убийството на Павлинка Йовчева се гледа в Бургаския окръжен съд.  

58-годишният бизнесмен е обвинен в две престъпления - за убийството на Йовчева и за притежаване на незаконно оръжие със заличени фабрични номера. Обвинението за убийство е по чл. 115 от НК, който предвижда от 15 до 20 години затвор или лишаване от свобода до живот. Прокуратурата е повдигнала срещу Симеонов и второ обвинение за притежаване на незаконно оръжие.
На 23 септември миналата година Любомир Симеонов застреля в сърцето банковата служителка Павлинка Йовчева. Убийството бе извършено около 8 часа сутринта пред зеленчуков магазин в Бургас. Няколко  часа по-късно Симеонов се предаде на полицията в Сливен. 
"Не съм следил Йовчева, казах го тогава под стрес", каза Симеонов, чието  емоционално обяснение продължи повече от час. Той разказа на намеренията си да развива бизнеса си и да сключи договор с фонд “Земеделие“ за финансиране по програма  САПАРД, за многобройните си срещи с представители на "Уникредит Булбанк" в Карнобат и Бургас и желанието му да изтегли кредит в размер на 2.270 млн.лв. за изграждането на цех за разширяване на дейността си. Обясни, че проблемите му  започнали след като отказал да смени строителната фирма с друга, посочена от Йовчева и бившия директор на клона в Карнобат Веселин Желев.
"Йовчева наруши наредба 9 на БНБ и без направен икономически анализ на дружеството“ Ветоника“ ЕООД го постави в черния списък с рискови фирми. Това означава, че никоя банка нямаше да ме погледне“, каза Симеонов. Той подчерта, че в състояние на пълно отчаяние си купил първо бухалка , после два бастуна и накрая от Павел Баня се снабдил с пистолет за 900 лв. с два пълнителя и 16 патрона. Оръжието държал в колата. Не можа да навлезе в детайли за решението си да посегне на жената, защото се притеснявал от присъствието на сина й Злати Йовчев в съдебната зала.
По-рано съдът разпита Сергей Атанасов, който е бил работник във фирмата на Симеонов. Той разказа, че шефът му бил изряден със заплатите и винаги помагал с пари при здравословни и други  проблеми. Освен това всяка година им давал и средства за тридневни почивки на морето.
"Нито една присъда не може да върне съпругата и майка на децата ми. Нека съдът да реши“, каза съпругът на убитата банкерка Йовчо Йовчев.