Асансьорът-убиец бил проверен през март

Асансьорът в Медицински център 2 в комплекс „Славейков”, в чиято шахта пропадна в понеделник по обед 51-годишната Ваня Колева заедно с едногодишното си внуче Александър, е бил проверен през март. Това заяви управителят на здравното заведение д-р Емилия Драганова вчера, малко след като беше подложена на поредния разпит от страна на следователите.

Тя твърди, че до фаталния инцидент асансьорът не е давал дефекти. Монтиран е от фирма «Сити Тех» ЕООД през март 2011 година чрез капиталови траншове от Община Бургас. Още в понеделник следобед от техническия надзор са дошли и са тествали съоръжението и си вървяло нормално. Въпреки това е запечатано за неопределен период от време. «Това всъщност дори не се води асансьор, а платформен подемник. Дори не подлежи на контрол от страна на техническия надзор, заради бавната си скорост, ниската етажност и предназначението си. Всичката му документация е наред. Предназначен е единствено за инвалиди, не за майки с детски колички. Майките с бебета по принцип оставят количките на долния етаж и се качват с бебетата на ръце на втория, ако имат работа в кабинетите там», поясни още д-р Драганова. Тези обяснения обаче изобщо не топлят майките с деца и инвалидите с колички идващи на прегледи в поликлиниката, в която вече трети ден няма цивилизован начин за преодоляване на стъпалата за втория етаж от тяхна страна. Управителят на здравното заведение не можа да се ангажира с отговор кога точно ще бъде пуснат отново асансьора и какво ще правят с пациентите си с увреждания дотогава. Д-р Драганова каза още, че когато полицаите се отзовали в понеделник на сигнала на тел. 112, първо проверили на първия етаж и кабината не била там. След това се качили горе, но на втория етаж вратата не се отворила. Накрая използвали аварийната дръжка, за да отворят съоръжението и да извадят пострадалата. «Дори височината е много малка. Жената е паднала от около 60 см. Не мога да си обясня тези травми. Някои твърдят дори, че влязла в шахтата с гръб към нея като теглила количката. Във всеки случай, когато я извадиха, коремът и беше мек, нямаше видими наранявания, първият скенер също не показал нищо», заключи управителят на поликлиниката.
Междувременно Ваня Колева излезе от кома и вече е контактна, дори успяла да си припомни и да каже името си, съобщиха от МБАЛ – Бургас. На този етап няма опасност за живота и, но в идните няколко дни състоянието и може рязко да се промени, както е характерно за травми като черепно-мозъчните.
„Черноморски фар”