Задържаха семейство лихвари в Карнобат

Спецченгета атакуваха семейство лихвари в Карнобат. Задържането е станало непосредствено след извършване на транзакции от банкомат в центъра на града. Арестувани са 34-годишния Н.И., племенника му – Е.И., 18 годишен и живеещата на семейни начала с Н.И. – А.Ч., 30 годишна, всички от Карнобат. При извършения личен обиск на тримата са иззети : чужда дебитна карта и множество разписки от транзакции. Двамата мъже са задържани за 24 часа, като при извършеното претърсване в дома на Н.И., разположен на ул. «Огоста» в Карнобат, са намерени и иззети общо 15 дебитни карти на различни лица, три нотариално заверени договора за недвижими имоти с купувач А.Ч. и две тетрадки с изписани прякори и парични суми, дадени на граждани.

Констатирано е, че Н.И. и А.Ч. се занимавали с лихварска дейност от няколко години, давайки различни по размер парични суми назаем на множество живеещи в т.нар. «калайджийска махала» в Карнобат граждани. При предоставянето на заема в залог вземали дебитната и личната карти, като удържали до 50 % месечна лихва върху предоставяните суми. Всеки месец Н.И. и А.Ч. вземали приведените парични суми по картите за детски надбавки и социални помощи и погасявали дадените заеми и лихвите върху тях.

Н.И. и А.Ч. стопанисвали нерегистриран официално магазин, разположен в двора на къщата им на ул. «Огоста» в Карнобат, където продавали дрехи и други вещи за дома. По първоначалните им обяснения в откритите тетрадки са записвани пазарувалите на версия в магазина, но адекватна информация как са се озовали личните и дебитните карти на тези лица у тях, карнобатлиите не могли да дадат.

По случая в Районно управление «Полиция» - Карнобат е образувано досъдебно производство.