Столична община е отпуснала 2,4 млн. лева по Програма "Европа"

Йорданка Фандъкова връчи 33 договора на НПО, спечелили проекти по програмата

"През последните 6 години, откакто е създадена Програма „Европа”, Столична община е отпуснала финансиране в размер на над 2,4 млн лева, като са финансирани над 250 различни проекти". Това заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, цитирана от Агенция "Фокус", на днешната стартираща среща по програмата.

На събитието Фандъкова връчи символично 33 подписани договора с неправителствени организации, спечелили проекти по "Европа-2014" и финансирани от общината в подкрепа на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

"Програмите, които създадохме през последните години в Столична община, помагат да има партньорство между различните организации не само на думи, а от него да произлизат и резултати", заяви софийският градоначалник.

Тя добави: "За мен най-радостно е, когато наистина се вижда резултатът. Всичко това подчинихме в последните години на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Смятам, че културата е в основата на всичко, защото е не само прояви в сферата на изкуството, а и култура на поведение и общуване".

"София заслужава да носи тази титла", заяви от своя страна председателят на Асоциация за развитие на София Светлана Ломева.

Освен същностния приоритет на Програма "Европа" за насърчаване партньорството между НПО и местната власт, за първа година има и втори приоритет – за насърчаване иновациите в областта на социалната и културната политика на Столична община.

Кметът Йорданка Фандъкова отправи призив за по-емоционално приемане на темата, защото в важна за София и гражданите.