Фандъкова ще затегне мерките за безопасност по пътищата в столицата

"Безопасността на пътя е най-важната тема, защото е свързана с опазването на живота и здравето на децата "

Кметът на София Йорданка Фандъкова предложи да бъде изготвена Декларация от името на Съвета по безопасност на движение на децата в София, с която да се изиска по-строг контрол на пътя, за да не се допуска шофиране в нетрезво състояние и с превишена скорост, съобщават от "Столична община".

Днес, 11 юни кметът на София Йорданка Фандъкова участва в първата конференция „Иновации, предизвикателства и тенденции в обучението по безопасност на движението», организирана от Съвета по безопасност на движение на децата в София. На конференцията присъстваха директорът на Регионалния инспекторат по образование – София град Ваня Кастрева, гл.инспектор Бойко Рановски, нач.сектор «Пътна полиция», зам.-кметът на София Любомир Христов и др.
   
Безопасността на пътя е най-важната тема, защото е свързана с опазването на живота и здравето на децата и недопускане на жертви на пътя, каза кметът на София.
   
Столичната община изпълнява дейности за осигуряване на безопасни условия на пътя. Заедно с „Пътна полиция” идентифицирахме и започнахме изграждането на повдигнати пешеходни пътеки. Изградихме 147 броя повдигнати пешеходни пътеки, 159 пешеходни пътеки са осветени, като от началото на годината досега са повдигнати 17 и са осветени 9 пешеходни пътеки, каза също кметът Фандъкова.
   
Направено е обезопасяване на 24 спирки на градския транспорт. Изпълняваме програма за ремонт на пешеходни подлези, като досега са ремонтирани 17 подлеза, през 2014г. бъдат ремонтирани още 19 (6 по бул.”България”, 10 по „Ботевградско шосе” и 3 по бул.”Цариградско шосе”). Изградихме около 35 км велотрасета, в това число над 5 км по бул. „България” и бул. „Акад.Ив.Гешов”; при пробива на бул. „Царица Йоана”. Тази година са планирани още 12 км велоалеи.
За осигуряване на по-строг контрол на пешеходните зони в града е издадена заповед за сформиране на работна група с участието на Пътна полиция при СДВР, Общинска полиция, дирекция обществен ред и сигурност при Столичната община. Целта е да бъдат предложени допълнителни мерки за обезопасяване на зоните за интензивно пешеходно движение.

Обучението по безопасност на движението в училище е превенция, посочи още кметът Фандъкова. През последните няколко години Съветът по безопасност на движението изпълнява проекти в училища и детски градини. По тях са изградени 43 площадки по безопасност на движение и приложно колоездене, оборудвани са 15 интерактивни кабинети в училища и детски градини, реализирани са над 30 кампании за промяна култура на поведение като участници в пътното движение.