Метрото ще се движи по-бързо догодина

Според разчетите, 7-те нови станции ще обслужват 92 000 пътници дневно

Под 20 минути ще трае пътуването от центъра до летището с метрото след пускането на новите станции през април догодина. Участъкът от 5 км с 4 станции вече е готов на 65%, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

С шефа на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев вчера тя провери бъдещата станция „Искърско шосе" в кв. „Дружба". Станцията между булевардите „Цв. Лазаров" и „Д. Списаревски" ще обслужва „Дружба 1" и „Дружба 2". Следващата -„Искърско шосе" е под кръстовището на бул. „Кр. Пастухов" и бул. „Искърско шосе". Там чрез новата жп гара ще става и връзката с влаковете от Пловдив. Третата станция „Софийска света гора" е в промишлена зона „Гара Искър".

Станцията на летището ще е до входа на терминал 2, като между тях има пасажна връзка. 55% от работите по другото разширение, което ще свърже с метрото Бизнес парка, вече са изпълнени. Трасето е 2,7 км с 3 станции. Първата ще е между бул. „А. Ляпчев" и ул. „Св. Киприян". Втората е под ул. „Ат. Москов". Третата е до Бизнес парка и ще има подземен паркинг. Според разчетите 7-те нови станции ще обслужват 92 000 пътници дневно. Метрото ще намали шума с 15%, задръстванията - с 9%, а катастрофите - с 6%.

Пътуването от „Дружба" и от „Младост 4" до центъра ще трае 15-16 минути. „С метрото се ремонтират 3 булеварда. На 1 септември ще е готов бул. „Кр. Пастухов". Обновява се и културният дом. Предстои да започне първият участък от ул. „Обиколна", а вторият ще се довърши напролет. През октомври ще завърши и първият етап от ремонта на бул. „Ал. Малинов", обясни Фандъкова.

Новите станции струват 119 млн. евро, като 95 млн. евро са безвъзмездно европейско финансиране. Ремонтите в града напълниха подземните паркинги на метрото. Вместо по 150-200 коли дневно гаражите при станциите на бул. „Черни връх" и на бул. „Цариградско шосе" вече се ползват от 450 коли. С над 20 000 пък са се увеличили пътниците в метрото. Преди ремонтите с подземните влакчета са пътували по 280 000 души дневно, а сега те са над 300 000, каза Братоев.